Heykelsi, Organik, İşlevsel: Oppse Chair

Hakan Kemal Studio tarafından tasarlanan Oppse Chair heykelsi, organik, işlevsel bir forma sahip.

Tarihte ilk başta sadece barınmak için kullanılan fakat son birkaç yüzyılda kimliğimizle özdeşleşen yaşam alanlarına dönüştü evlerimiz. Zevklerimizi, hayat anlayışımızı ve enerjimizi yansıtan mobilya ve aksesuarlarla dekore ettiğimiz bir oyun alanı aynı zamanda. Bu evrilen anlayış beraberinde hayli yaratıcı yeni tasarımlara yol açtı. Odalarımıza harika şekilde tam oturan köşeli parçalar yaşam alanlarımızı da bir çerçeveyle sınırlayan sıradan rasyonel tasarımlar yerini günümüzde artık yerini alan ülkemizde de sıçrantılarını gördüğümüz doğanın ve haliyle insanın uzantısı olan organik form dünyada insan hayatında kendine kalıcı bir yer edindi.

Dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’in geçtiğimiz sene Uluslararası Seramik Banyo Fuarı’nda bir röportajında da köşeli sert formların yumuşak, hassas ve kırılgan insan bedeniyle olan zıtlığının mekanlarda organik formlara evrilmesine sebep olması konusundan bahsediyor. Büyüdükçe içimizde bıraktığımız çocukluğumuzun da etkisiyle algılanan renkli ve alışılagelmemiş nesneler insanın içinde farklı bir heyecan ve merak uyandırır. Bu da insan hayatına pozitif noktada etki etmektedir.

Yaşadığımız mekanların kendi iç dünyamızda bazı kıpırdamalara yol açması gayet olağan bir şey olmalıyken bu duruma alışık olmamamız bizi bu tür heyecanları talep etmeyi aklımıza getirmememize yol açar. İnsanların oturmanın, uzanmanın veya ayakta kalmanın farkına varmaları gerekmektedir. Bu hisleri hissettikten sonra kendilerinin buna ihtiyacı olduğunun farkına varacaklardır.

Bu tür okumalarla ve bunun üzerine geliştirdiğim düşüncelerimle çağdaş sanatın organik formlarını geleneksel kökenli unutulmuş bilgilerle harmanlayarak yola çıktım bu sandalyeyi tasarlarken. Eski Farsça ’da sehpa kelimesi, ‘seh-‘ üç, ‘-pa’ ayak manasındadır. Bunun nedeni üç ayaklı sandalyelerin dört ayaklı sandalyelere göre eğimli veya bozuk zeminde daha dengede durup sallanmamasıdır. Tabii üç ayaklı olması da bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Ayakların nasıl yerleştirileceği ve oturma kısmının nasıl bir şekilde olacağı tamamen üç ayağın getirdiği devrilme dezavantajına nasıl çözüm bulunacağıyla ilgiliydi. Yine sıradanlaşmış kare oturağı 45 derece çevrilerek dörtgen bir oturak, ön ve kenarda kalan köşelerden ayak indirerek iki ayağın insanların yaslandığında ağırlık merkezlerinin arkaya doğru yönelmesine önlem olması amaçlanmıştır.

Sırt kısmını ise hafif olması ve estetik açıdan kaba durmaması amacıyla içi boş bırakılmıştır. Bu durumda insanların yaslandığında sırtının boşluğa gelmemesi için sandalyenin sırt bölgesine ‘kaburga’ adını verdiğimiz bel destek bölümlerini düşündük. Aynı zamanda deneysel bir ürün olan Oppse Chair, insanların heykel gibi algılaması ve kendi içlerinde oturup oturamayacaklarına dair şüphelenmeleri amaçlanmıştır. Evlerde işlevsel bir sanat eseri bulundurmak isteyenler, ofislerine şık bir parça eklemek isteyenler ve özellikle moda defilelerine katılan moda markalarının sanat anlayışlarını yansıtması amacıyla seyircilere özel ayrılan oturma alanları için idealdir.

Detaylı bilgi: https://hakankemalstudio.com/

Etiketler