YueCheng Anaokulu

MAD Architects tarafından tasarlanan, Pekin’de inşa edilen yapı, yaşları 1.5 ile 6 arasında değişen 390 çocuğun okul öncesi eğitimine hizmet ediyor.

YueCheng Anaokulu, projenin işvereni Yuecheng Group’un nesiller arası entegrasyon ilkesi doğrultusunda Pekin’de bulunan bir yaşlılar evinin hemen yanına inşa edilmiş. MAD’in 2017 yılında projelendirdiği yapının içinde bulunduğu 9.275 metrekarelik arsada halihazırda 18’inci yüzyıldan kalma Siheyuan avlusu, hemen yanında aynı avlunun 1990’larda inşa edilmiş bir replikası ve dört katlı bir modern yapı bulunuyormuş.

Tasarımcılar, orijinalinin yanına inşa edilmiş olan replikayı kaldırıp yerine tarihi avluyu saran, onun yüksek nizamlı ve resmi duruşuna zıt, kibar ve akışkan bir mekan tasarlamış. Bu iki farklı boyutun ortaya çıkardığı gerginlik ile yeninin eskiye gölge düşürmesi veya geçmişin bugünü ele geçirmesi engellenmek istenmiş.

Münferit bir dizi mekanın üzerinde süzülürcesine yerleşen çatı farklı işlevleri bir araya getiriyor. MAD bu projede, yalnızca mavi tuğlalar, gri karolar, dar sokaklar ve kırmızı duvarlardan oluşan Pekin’in tarihi bağlamından değil, dünyadan da kopmaya çalışan; başka bir zaman ve mekandan ama tarihi olan bir yapı ile üretmeyi amaçlamış. Ondüle, kendi içine çöken, kıvrılan bu “uzaylı” topografya/yapı ve tarihi avlunun tuhaf birlikteliğinden oluşan YueCheng Anaokulu, çocukların hem zihin hem de bedenlerini harekete geçiren gerçekdışı bir peyzaj sunuyor.

Zemin katta, arsada bulunan tarihi ağaçların etrafına yerleşen üç yeni avlu tasarlanmış. Eski avlu ile birlikte bu yeni avlular, yapıdaki dersliklere gün ışığı, doğal havalandırma imkanı sunarken bir bahçe görevi de görüyor. Avlular ve çatı peyzajı merdiven ve kaydıraklar ile birbirine bağlanmış. Yerden tavana cam duvarlar, iç mekanların gün ışığı ile aydınlanmasına yardımcı olurken eski avlu ve etrafını saran yeni yapı arasındaki görsel bağlantıyı pekiştiriyor. MAD böylelikle, eski ve yeni yapıların bir arada olduğu 300 yıllık tarihin üç boyutlu olarak da gözler önüne serilmesini amaçlamış.

Birinci kat ile lobinin doğusunda bulunan batık kat arasındaki geçiş alanı tiyatro olarak tasarlanmış. Bu alan aynı zamanda iki katlı bir oyun veya sanat/spor etkinlik alanı olarak da kullanılabiliyor. Lobinin batısında öğretim alanları var. Yapının bu kanadında kapalı duvarlardan ziyade, aralıklı yay biçimli duvarlar ile bölünmüş, akıcı mekân kurgusu oluşturulmuş. Böylelikle tüm yaş grupları için hem müşterek hem de özel öğretim alanları sağlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın