XAPO Cebelitarık Genel Merkezi (Lagranja Design)

XAPO Cebelitarık Genel Merkezi (Lagranja Design)

Kripto para ve dijital bankacılık hizmetleri sağlayan XAPO şirketi için Lagranja Design tarafından tasarlanan banka şubesi Cebelitarık'ta inşa edildi.

XAPO, Cebelitarık’ın eski merkezinde, ünlü kayalarının gölgesinde ve eski bir kışlanın içinde yer alıyor. Yapının arka cephesi, şehir surları ve burç kalıntılarına bitişik. Ön cephe ise birçok açık hava bar ve restoranın bulunduğu canlı bir sosyal merkez olan Grand Casemates Meydanı’na bakıyor.

Lagranja Design’ın yeniden işlevlendirdiği yarı harap durumdaki kışla binaları tarihi bir öneme sahip. Meydana ismini veren 1817 yılında İngiliz ordusu tarafından inşa edilen kışlalar, bir zamanlar müstahkem olan bu şehri karakterize eden askeri binalar arasında en iyi korunmuş olanlar.

XAPO, yerel kireçtaşı ile inşa edilen ve tavanı ahşap kirişlerle desteklenen, toplamda 800 metrekarelik bir alana sahip olan kompleksin iki adet kemerli bölmesinde konumlanıyor. Özgün kirişler ve taş duvarlar temizlenerek mekana tarihi bir banka kasası hissi kazandırılmış. Her iki tarafta bulunan sığ havuzlar, yapının yataylığıyla denge sağlayarak karanlık alanlara aydınlık katıyor; çizgisel aydınlatmalar, geceleri havuzları ve resepsiyon alanını sarıyor.

Özgün taş kemerlerin altında geçilerek girilen 800 metrekare alana sahip XAPO Bank, müşterilerin kripto para birimi işlemlerini yönetebilecekleri bir dizi otomatik gişeden oluşuyor. Buna ek olarak arka bölümde küçük mutfağı ve dinlenme odası olan toplantı alanı bulunuyor.

Alanın diğer ucu, ilk başta savunma kulesinin tabanında barut deposu olarak hizmet vermiş duvarlarla çevrili bir verandaya açılıyor. Barbekü alanı da eklemlenen bu veranda hem iş hem de boş zamanlarda -veya iki aktivitenin birleştiği durumlarda- kullanılmak üzere tasarlanmış.

İç mekan donatılarının çoğu modüler ve biyo-mısır bazlı plastik kullanılarak Barselona’da 3D olarak basılmış. Bu fikirle mekanın bütünselliği ve tek bir hikayeyi, yalın bir biçimde anlatması amaçlanmış. Resepsiyon masası ve banka alanının bekleme odasındaki bölücü duvar iç içe geçmiş toprak renkli, organik formlardan oluşuyor. Toplantı masasının destekleri, sığ havuzlara da yerleştirilen podyumlarda yankılanan bir form olan dev amforaları andırıyor. Yumuşak hatlı sandalyelerde kullanılan kumaş döşemenin, doğal kompozisyonu ve sıcak renkleri ile yeni nesil kurumsal alanda modern ve davetkar bir yaşam hissi yaratması amaçlanmış.

Proje kapsamında, XAPO’nun bitişiğindeki bölmelerden biri de sanat ve kültür etkinlikleri için kamu alanı olarak yeniden hayat bulacak.

Etiketler

Bir cevap yazın