Winnipeg Buz Pateni Barınakları

Winnipeg Buz Pateni Barınakları

Winnipeg Buz Pateni Barınakları, Kanada'nın soğuk kışından ve sert rüzgarından korumak amacıyla Patkau Architects tarafından tasarlandı.

Winnipeg, Kanada kırlarında bulunan 600.000 kişinin yaşadığı bir şehir. Sibirya dışında yer alan kendi ebatlarındaki yerleşimler arasındaki en soğuk şehir olma özelliğine de sahip. Kışın sunduğu fırsatlardan yararlanarak kışı kutlamayı burada öğrenmek lazım.

Red ve Assiniboine Nehirleri şehir merkezinde bir araya geliyor ve kışın karlar temizlendiğinde kilometrelerce uzunlukta buz pateni pistleri oluşuyor. Ancak sıcaklık, uzun süreler boyunca -30 ve hatta -40’lara düşünce ve rüzgarla birlikte -50 derece gibi hissedilince nehir buz pateni yollarını kullanabilmek için sığınacak yer bulmak için fırsatlar yaratmak gerekiyor. Bu nedenle, paten yolları boyunca yer alan geçici barınakların tasarımı ve inşaatı için bir program geliştirildi.

Geliştirilen öneri, bu samimi barınakların kümelenip her birinde birkaç kişiyi birden barındarması fikrinden oluştu. Barınaklar tek başlarına bir anlam ifade etmedikleri için küçük bir köyde gruplandı. Güçlü esen rüzgara sırtını dönerken toplanıp birbirlerini koruyor ve sanki gerçekten birer canlı gibi yaşıyor.

Her barınak bükülmeye ve deformasyona karşı hem yapısal hem de mekansal karakter sağlayan esnek ve ince kontrplaklardan yapıldı. 2 kat halinde imal edilmiş esnek kontrplak dış yüzey, kalıplar halinde kesildi ve üçgen tabanı olan kereste armatüre, kama biçimli bir omurgaya ve mahya elemanlarına bağlandı. 1/1 ölçekli bir prototip üzerinde atölyede yapılan deneylerde eğilme gerilmeleri saptandı. Gerilimli noktalar yarıklar ve açıklıklarla rahatlatıldı. Barınakların biçimi bu sürecin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Giriş açıklıklarının boyutunu ve erişilebilirliğini nitelendirmek için barınaklar yan yana bir küme içinde gruplandırıldı. Bu görünüşte rahat eşleştirme, aslında 120 derece bir dönüş ile elde edildi. Üç çift birbriyle ilişki içinde küme oluşturmak ve daha büyük bir gruplaşma içinde iç alanı tanımlamak için 90 derece ikincil dönüşler ile yerleştirildi. Sığınma evlerinin hepsi birlikte özel yönelim, saat ve çevresel duruma göre değişen dinamik güneş / rüzgar ilişkilerine göre oluşturuldu.

Barınaklar hassas ve canlı yapılar olarak tanımlanıyor. Rüzgarda hafifçe hareket ediyor, gıcırdıyor ve çeşitli frekanslarda ileri geri sallanıyor, donmuş nehrin yüzeyinde yüzüyor ve kendi yüzeyinde biriken karı silkeliyor. Kırılgan ve temeli sağlam olmayan doğaları, bu barınakları fevkalade derecede kaçınılmaz, vahşi ve Kanada ovalarının kış güzelliğine karşı korunaklı hale getiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın