West Bund Müzesi

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

© David Chipperfield Architects

West Bund Müzesi

Şanghay'da inşa edilen West Bund Müzesi, David Chipperfield Architects tarafından tasarlandı.

West Bund Müzesi, Huangpu Nehri’nin kuzey yakasında 8,5 kilometre boyunca uzanan Şanghay Corniche bölgesinde yeni bir sanat galerisi. Nehrin kenarındaki promenad, Xuhui bölgesini tarihi Bund ile bağlayarak West Bund için hazırlanan masterplanın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Müze yeni parkın en kuzey ucundaki üçgen arsaya oturuyor. Nehrin taşkın yatağının üzerinde planlanan kamusal açıklık binanın etrafını sararak nehir manzarası sunuyor. Kamusal açık alanın güney kenarından nehir kenarına doğru bir dizi basamak ile çizgi oluşturuluyor. Arazi tamamen kendi başına duran bir yapıya izin verirken arazinin konumu nehre ve parka kolayca ulaşılabilmesini sağlıyor.

Bina, iki kat yüksekliğinde bir hacimdeki merkezi lobinin etrafını çeviren üç ana galeri mekanı içeriyor. Bu düzenleme müzenin farklı parçalarının bağımsız çalışmasına izin veriyor. Lobiye Longteng Caddesi’nden ulaşılabiliyor ve nehir kenarından ulaşılabiliyor. Nehir kenarından binaya yaklaşan ziyaretçiler ya basamakları tırmanıp lobiye ulaşıyor ya da gömülü avluya inerek oradan binaya giriyor. Her iki seviye de ana galeri mekanına erişim sağlıyor. Kitapçı ve kafe Longteng Caddesi’ne direk bağlanan orta seviyede bulunuyor.

Üç hacmin her biri, üst ve alt seviye olmak üzere 17 metre yüksekliğinde. Her bölümün üst seviyesi tavan aydınlatmalı bir hacim içeriyor. Alt seviyedeki hacimlerin fonksiyonları farklılaşıyor, çok amaçlı bir alan, stüdyo ve eğitim hacimlerini içeriyor. Bu alanlar kısmi olarak gömüde yer alıyor. İçinde kafenin olduğu alçak bir pavyon üst kottaki meydanın nehre bakan tarafında yer alıyor. Nehre paralel uzanan geometrisi manzaradan daha çok yararlanmasını sağlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın