Vierschach İtfaiye Binası

İtalyan mimarlık ofisinin Alp Dağları'ndaki kasaba için tasarladığı itfaiye binasının bir diğer adı "Vierschach'nın Gülü".

İtalyan mimarlık ofisi Pedevilla Architects, Tirol eyaletindeki Vierschach kasabasına pembe renkli bir itfaiye istasyonu tasarladı.

Pusteria Vadisi’ndeki bina, Avusturya sınırına yakın, ana yolun hemen yanı başına inşa edilmiş ve açıkça yalın biçime sahip bir yapı. Binanın tasarımı yalınlığa ve detaylarda sadeleşmeye önem verse dahi itfaye binası başlı başına bir deney. Hafif betondan yapılan dış kabuk yapısal ve statik parametrelerin sınırlarını zorluyor, aynı zamanda yalıtım gereksinimlerine karşılık veriyor. 

Binanın kasabaya bakan yüzü yangın makineleri ve kamyonlar için alan sağlarken; yapının tek katlı, hafif bir rampayla ulaşılan cephesi araç trafiğinin olduğu yola bakıyor.  Yoldan hafif yüksekteki bu cephe binanın temel kamusal işlevini üstleniyor ve bu yüzden geniş bir holden ve ahşap panellerle bölmelendirilmiş mekanlardan oluşuyor. Binaya dışardan eklenmiş bir merdiven iki kat arasındaki bağlantıyı sağlıyor; araçların olduğu hangarla yukarıdaki kontrol odasının bağlantısını kuruyor. 

Kırmızı renk yeni yapılan itfaye binasının orjinalliğini vurguluyor. Yapının monolitik karekterine işaret etmek için tüm yüzeylerde pigmentli beton kullanılıyor.  Böylece yapının boyutları dışarıdan anlaşılır oluyor, hatta bu karar yapının kütlesini görünür hale getiriyor.

Projenin temel özelliği dış kabuğunun prefabrik yapısı. Bu yöntem yapının bitiş aşamasında gereken işi ve detayı en aza indiriyor. Beton malzemenin dokusundaki düzensizlikler ve farklılıklar malzemeyi çekici kılıyor ve binanın karakterine olumlu katkıda bulunuyor. 

Bahsedilen teknik fonksiyonlarının yanında, pigmentli ve hafif yapı, yüksek yoğunlukta bir beton olduğundan, suya ve buza karşı dayanıklı. Binanın, ekonomik verimi açısından, sağlam ve basit bir yapı olmasına, az sayıda malzeme kullanılmasına ve gerekli iş basamaklarının az sayıda tutulmasına dikkat ediliyor. Dikkatli malzeme seçimi yüksek dayanıklılık ve düşük bakım masrafı sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın