Velenje Otoparkı

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

enota arhitekti velenje 2014
Resmi orijinal boyutunda göster

Velenje Otoparkı

Enota'nın tasarladığı yarışma birincisi "Velenje Otoparkı" Slovenya'da bulunuyor.

Bahçe şehir olarak tasarlanan Velenje kentinde işgal edilmemiş, boş arazilerin oranı yüksek. Fakat araç sayısının artmasıyla bu araziler yavaş yavaş otoparklara dönüşüyor. Kent merkezi yayalaştırılmış olsa da, planlarda merkezdeki büyük bir saha durağan trafik için tayin edilmiş. Kent merkezindeki kullanıcı sayısının artmasıyla da otopark kullanımı büyük bir probleme yol açıyor. Mimarlık ofisi Enota da çözümü park alanlarını işgal edilmiş arazilerden kopararak arttırmada bulmuş.

Enota’nın tasarladığı kent merkezinde yer alan sağlık merkezi önündeki otopark, yeşil alanları arttırmak niyeti taşıyor. Yeşilin taban alanını genişletmek yerine, mevcut otoparkın bir kısmını kazarak ve otoparkı çok katlı tasarlayarak yeşil alanı iki katına çıkarmış. Boş arazilerin yüksek oranları nedeniyle kullanıcılardaki çok katlı otopark kullanımı gönülsüzlüğü; klasik bir çözüm yerine, yeni otoparkın birbiri üzerine yerleştirilmiş iki farklı otoparkın iki giriş ile tasarlanmasına neden olmuş. Böylelikle, doğal havalandırılan yapı içerisinde dönüşlerle kaybedilmeyen mekanıyla kullanıcı için ferah bir alan sağlamış.

Binanın önünde tüm ticari programı barındıran tekil bir blok tasarlanmış. Burada, satış alanının yanı sıra bir de umumi tuvalet bulunuyor. Çatısı da tüm gerekli altyapıyı barındırabilmesi için konser sahnesi gibi tasarlanmış.

Otoparkın formu, onu çevreleyen peyzaja uyum sağlıyor. Taban alanındaki dallanan tasarım binanın mevcut ağaçlar arasında oturumunu yansıtıyor. Binanın ön cephesi sade bir tasarıma sahipken civarda yer alan binaların basit şekillerine referans veriyor. Otoparkın kalan kısmı ise, genişletilmiş metal bir katmanla daha serbest bir şekilde kapatılmış. Metal yüzeyin yüksekliği ön cepheyle uyumlu ve aynı zamanda üst katta yer alan arabaların gözükmemesini sağlıyor. Parabolik forma sahip tekil paneller yapıya göre dış bükey yerleştirilmiş ve böylelikle statik mukavemetleri de ek bir desteğe ihtiyaç duymuyor. Bu hafif cephe elemanlarının tekrarı ve düzenlemesi binayı çevreleyn ağaçlar arasında yumuşak bir görünüm veriyor ve aynı zamanda ışık-gölge oyunları oluşturuyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir cevap yazın