Varna Limanı Kentsel Dönüşümü ve Varna Belediye Binası

Varna Limanı Kentsel Dönüşümü ve Varna Belediye Binası

Bulgaristan-Varna'daki tasarım projesi, Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü, 3. Sınıf 2011 Bahar Dönemi kapsamında Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız yürütücülüğünde, Serhat Aksu ve Sinem Soykam tarafından tasarlandı.

“4th International Student’s Plein Air in Architecure Varna” yarışması için hazırlanan mimari fikir projesi aynı zamanda Maltepe Üniversitesi’nde dönem projesi olarak kabul edildi. Yarışma şartnamesinde verilen kentsel tasarım ve belediye binası programı esas alındı.

Limanın Kentsel Dönüşümü
Projede limanın dönüştürülmesi öngörülerek, yük limanı olarak kullanılan alanın işlevi kaldırılıp şehrin yeni kültür ve eğlence merkezi olarak tasarlanması amaçlanmış. Limanın dönüşümünde fonksiyonların yerleştirilmesi, bölgedeki önemli merkezlerin konumuna ve tanımına göre yapılarak, limanın batısında bulunan ve şehir içi ulaşımın merkezi olan tren istasyonu “lokal ulaşım aksı”, güneydoğusunda bulunan ve şehre önemli miktarda turist girişi sağlayan cruise terminali, “global ulaşım aksı”, kuzeydoğusunda bulunan ve şehrin önemli merkezlerinden olan “Seaside Park”tan ve “Golden Sands”ten gelen yol “turizm aksı”, limanın hemen kuzeyinde bulunan iki adet Roma hamamı kalıntısı “tarihi aks” olarak tanımlanıyor. Ayrıca şehir merkezinden gelen ana araç yolu ve ana yaya yolu da bu konuda önemli rol oynuyor. Bu akslar grid sisteminin oluşmasında, fonksiyonların dağılımında ve en önemlisi belediye binasının konumunda rehber olmuş.

Limanda öncelikli olarak düşünülen araç trafiğinin acil durumlar ve servis dışında sıfıra indirilmesi ve “daha az bina, daha fazla açık alan” fikirlerine sadık kalınmaya çalışılmış. Limanda bulunan ve direkt araç ulaşımına ihtiyaç duyulan 3 önemli merkez (Belediye Binası, Otel-Marina-Yat Kulübü ve Cruise Terminali) aynı aks üzerinde tasarlanarak tek bir araç yolunun 3 binaya ortak hizmet etmesi sağlanmış. Diğer fikir olan açık alanlar ise limanın %70’ini kaplıyor.

Biri batıda biri doğuda bulunan meydanların iki farklı görevi bulunuyor. Bunlardan Belediye Binası’nı barındıran “Kent Meydanı” turistler için bir karşılama görevi üstlenirken, yerel halkın da hem günlük işlerini gerçekleştirecekleri hem de bu noktadan kültür ve eğlence fonksiyonlarına dağılabilecekleri bir merkez görevi üstleniyor. Diğer meydan “Varna 2019 Meydanı” ise, Varna’nın 2019 Avrupa Kültür Başkenti adaylığı sebebiyle tasarlanmış. Şartnamede bu konu başlığında istenen fonksiyonlar bu meydanın etrafına toplanarak, oldukça hareketli ve eğlenceli bir merkez yaratılmak istenmiş. Bu iki meydanı bağlayan hipodrom meydanı stilindeki, iki yanında mağazaların ve restoranların bulunduğu meydan ise Varna 2019 meydanından sonra uç taraftaki akvaryum binasına kadar uzanıyor. Limanın 3 simgesi olarak Belediye Binası, Opera ve Akvaryum, uzun meydanın iki ucunda ve ortasında yer alıyor.

Belediye Binası
Belediye Binası tasarımında ise, şehrin sembolü olmasının yanı sıra, halkla da iç içe bir merkez olması düşüncesi esas alınmış. Bunun için ortasında boşluk açılarak meydanın arka ve ön tarafına geçiş ve iç tarafından giriş sağlanıyor. Aynı zamanda doğu-batı yönünde açılan bu boşluk, Varna’nın doğunun batıya ve batının doğuya açılan kapısı olmasını simgeliyor. Binanın etrafında bulunan 4 küçük meydan hem halka yönelik bölümlerin bulunduğu bodrum katlarına girişe, hem de aynı anda 4 meydanda 4 farklı etkinliğin yapılmasına olanak sağlıyor.

Binanın formundaki hareket, şehrin bütünüyle bir kontrast oluştururken, ihtiyacı olan mimari enerjiyi de bir bakıma karşılamış oluyor. Meydanın tasarımı da bu enerjiyi halka ulaştırma fikrini destekliyor.

Strüktürü tamamiyle çelik bir kafes sistemden oluşan binanın çift cephesi bulunuyor. Cam, fotovoltaik film ve panellerden oluşan dış cephesi ile, iki cephenin ortasına konulan güneş kırıcılar, istenmeyen çalışma koşullarını engelliyor.

Tasarım yarışmada jüri özel ödülüne layık görüldü.

Serhat Aksu Hakkında
1990 İstanbul doğumlu Aksu, Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenimine devam etmekte. Stajlarını Yapı Merkezi-Marmara Forum AVM ve Ağaoğlu İnşaat’ta tamamlayan tasarımcı, ayrıca Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bürosu’nda çalıştı. 2010’da sergi elemanları tasarımını konu alan “isim_SİZ_01” çalıştayına, 2011’de YTÜ Yıldız Kampüsü’nün engelliler için yeniden düzenlenmesini amaçlayan “Kampüsteyiz 2011” projesine katıldı. YTÜ Mizah Dergisi’nde ve Uykusuz dergisinde karikatürleri yayınlandı. Öğrenim hayatı boyunca resim yarışmalarına katılıp ödüller kazanan ve sergilerde yer alan tasarımcının hobileri ise, bilgisayar oyunları, geleneksel ve dijital çizim, karikatür, gitar çalmak, futbol ve altyazı çevirileri. Aksu, AutoCad, Revit, Photoshop, Sketchup programlarını kullanıyor.

Sinem Soykam Hakkında
1991 Antalya doğumlu olan Soykam, Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenimine devam etmekte.

Mimarlar Odası ve bunun dışında farklı kuruluşların çeşitli workshop ve seminerlerine katılmış olan tasarımcı, stajlarından birini İnprodek A.Ş.’de tamamladı. Maltepe Üniversitesi voleybol takımı aktif üyesi olmasının yanı sıra, piyano çalıyor ve yüzüyor. Autocad, Solidworks, 3Dmax, Rheinoceros, Photoshop ve Sketch up programlarını kullanıyor.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın