V2 Evi

V2 Evi

3LHD Mimarlık Ofisi, Akdeniz manzarasına açılan, oturduğu araziyle uyumlu bir sahil evi tasarlamış.

V2 evi Dubrovnik’in sahil şeridinde bulunuyor. Ev, istinat duvarları, teraslar ve merdivenlerle tanımlanan eğimli bir arazide, kullanılmayacak durumda bir evin yerine inşa edilmiş. Akdeniz’in doğayı dönüştüren, ekip biçen geleneğini sürdürmek ve “doc” tan (ekilebilir arazilerin azalmasının neden olduğu depresyona yörede verilen isim) kaçınmak için, taş duvarlar ve farklı yüksekliklerle yatayda ve dikeyde yeni topografya katmanları elde edilmiş.

Yatay ve hafif dalgalı çatı yüzeyi evin iç düzenini takip ederek aynı zamanda yapının gövdesini tanımlıyor. Ev geometrisiyle peyzaja dahil edilmiş. Ev, yalın geometrisi, malzeme seçimi ve beyaz taş cephesiyle araziyi tanımlayan duvarlarla hem uyum içinde devam ediyor hem de bir yerde onlardan ayrılıyor.

Evi şekillendiren temel prensip, doğayla iç içe bir ev inşa ederken aynı zamanda kullanıcılarına iklimden yeteri kadar korunabilen bir yaşam alanı sağlamak olmuş. Cephede büyük camlı pencereler kullanılarak evin akdeniz manzarası öne çıkarılmış.

Arazinin eğimi evin de kademelenmesine neden olmuş. Ev, üst kattaki giriş ve yolun hemen yanındaki park yerinden sonra farklı katmanlara ayrılarak organize edilmiş: 3 yatak odası ve banyoların olduğu bir bölüm; ebeveyn yatak odası, banyosu ve giyinme odası; sonrasında oturma odası, yemek bölümü, mutfak ve kilerin olduğu başka bir katman ve en sonda çocuklar için bir oyun alanıyla projeksiyon aletinin kullanılabildiği bir mekan. Yaşama ve yemek yeme alanlarının peyzajla doğrudan ilişkisi korunmuş. Evin organizasyonundaki katmanlandırma, denize kadar inen ve taraçalar oluşturarak merdivenlerle birbirine bağlanan bahçe peyzajında da devam ediyor.

Cephe ve çatı beyaz taş plakalarla kaplanmış. Geniş pencereler hacmin içine gömülürken evi denize doğru açıyorlar. Pencereler yerleştirilirken iç mekânın gölge dengesi de göz önüne alınmış. Bahçede ise tüm uygun zeminler yöreye özgü türler ekilerek yeşillendirilirken sert zeminlerde yörenin iklimine uygun malzemeler tercih edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın