Unit

MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Doğa Yeşim Akok'un, ARC 202, Architectural Design IV kapsamında Gamze İşcan yürütücülüğünde hazırladığı Unit projesi.

Mef Üniversitesi 2019-2020 Bahar Dönemi, 2. Sınıf 4. Dönem Projesi öğrencisi olarak, Mimar Gamze İşcan yürütücülüğünde Edirnekapı’da ortak yaşamı hedefleyen özel, yarı özel ve halka açık mekanlar oluşturmak üzerine çalışıldı.

Kariye Müzesi’nin üst sokağında bulunan ve odak noktası olması beklenen bu yapıda; kişilerin üretim, gösterim ve yaşam formları arasındaki döngüsü en verimli noktada tutulup, yapılan iş ve öğretimlerde maximum verim oluşturarak mahallede farkındalık hareketi başlatılması amaçlanmaktadır.

Kullanıcı kitlesi kendi içerisinde daralan ve genişleyen mekanlar yaratmanın başlangıç noktası mekansal sınırlamaları kodlamaktan geçer. Sınırlar kodlandıkça hiyerarşik düzen yapı içerisinde gerekli bölümlerle entegre olur ve bu entegrasyon durumu kullanıcı kitlesinin kimliklerini belirler.
Buna bağlı olarak yine yapı içerisindeki dolaşım ise yer yer sınırların genişletilip daralmasına yardımcı olabilecek ortamlar ortaya çıkarır. Bu anlamda bu kavramlar tasarım sürecinin ana maddesini oluşturmaya başlar.

Yapı iç bileşenleri; eğitim alanları, konut alanları, ortak yaşam alanları, sergi uniteleri ve tam açık botanik alan olarak belirlenmiştir. Mekansal örgü, botanik bahçenin de bulunduğu bodrum katta, kullanıcıların birbirleriyle iletişimini de pekiştirmek için sınırların en aza indirgendiği yer olarak tanımlanmasının yanı sıra, yeme içme birimleri, sergi alanları ve konferans kısımları olarak şekillenirken, botanik bahçe içerisinden her yere erişim sağlanmıştır. Botanik bahçe projenin ana ürünüdür. Amorf yapısı ve parazit yayılış biçimiyle mekanı bütünlemesine etkisi altına alır.

Zemin katta bizi bina girişlerinin başlangıcında bir açıklık karşılar. Eğitim alanları, bina bütününde tek parça olmasına rağmen ortaya çıkarılmak, belirtilmek ve halka açık alanları özel alanlardan sıyırmak için zeminden yükseltilmiş ve beton üzerine ahşap kaplama yapılarak bütünü beyaz sıva ile kaplanan binadan hem görsel olarak farklılaştırılmış hem de bu cephe caddeden görülebilir olduğundan mahalle dokusuna entegre edilmiştir.

Yapı genelinde 2 ayrı girişle ayrılmıştır. Birinci giriş halka açık bırakılırken, diğer girişten geçebilecek kullanıcı kitlesi güvenlik açısından sınırlandırılmıştır. Farklı kotlarda yerleştirilen katlar ve merdivenlerle oluşturulan sirkülasyon, insanları bu sınırlandırmaların etkisi altında bırakacaktır. Bunlar göz önünde bulundurularak her kesim ve her yaştan kişiye erişim sağlayan, hayvan dostu, ulaşıma yakın ve erişebilirlik açısından güçlendirilmiş bir ortak yaşam merkezi tasarlanmıştır. Kişiler burada eğitim alabilecek, üretimlerini başka kişilerle paylaşabilecek, özel olarak bu merkezin botanik bahçesi için getirilen seçkin bitkilerle iç içe olma fırsatı yakalayacaktır.

Etiketler

Bir cevap yazın