UAD ZITOWN Ofisi

UAD ZITOWN Ofisi

Çin’in Zhejiang eyaletinde bulunan ofis binası UAD Kampüs, Zhejiang Üniversitesi Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlandı.

Hangzhou’daki Xihu Bölgesi hükümeti ve Zhejiang Üniversitesi tarafından ortaklaşa geliştirilen bir Ar-Ge şirketinin genel merkezi olan ZITOWN’da bulunuyor.

Tasarımın başlangıcında, teknolojiyi tasarıma hakim kılmak yerine hizmet etmek için kullanma fikri ile yola çıkılmış. İnsana öncelik veren bir mekan yaratmak için sistematik entegrasyon ve çok disiplinli iş birliği içeren bütünsel bir yaklaşım benimsenmiş. Ekip, UAD Kampüs ile prefabrik binaların kaba olduğunu öne süren basmakalıp inanışı kırmayı ve geleneksel olmayan, endüstriyel üretim tekniklerinin “şiirselliğini” vurgulamayı hedefliyor.

Çelik kullanımıyla daha esnek mekânlar sunan yapı, iç içe geçen üç küpten oluşuyor. Kuzey ve güney hacimlerinde geniş ofis alanları yer alırken merkezi hacim üç kat yüksekliğinde bir orta avlu oluşturarak giriş lobisi işlevi görüyor. Personel için dinlenme alanı, resepsiyon alanı ve zaman zaman ilgili sergilere ve forumlara ev sahipliği yapacak bu çok işlevli mekan, tüm tasarımın en önemli parçasını oluşturuyor.

Tüm bina, güney ve kuzey taraflarındaki çalışma alanlarına erişmek için çok sayıda ulaşım seçeneği sunan ve keyifli yürüyüş deneyimleri yaratan üç boyutlu bir bahçeyi andırıyor. İç mekânda aydınlık bir ortam elde etmek için ağırlıklı olarak beyaz kaplama kullanılmış ve görsel tutarlılık sağlamak için az miktarda dekorasyon tercih edilerek minimalist bir anlayış benimsenmiş.

Her iki ofis hacminin cephesi modüler UPHC kaplama panelleri ile kaplanmış. İki farklı renkteki içbükey veya dışbükey paneller, 4 farklı modüler birim oluşturuyor. Bu modüler panellerin çeşitli kombinasyonları, güneş ışığı altında hafif kavisli gölgeler üretiyor, rasyonel olmakla beraber ritmik bir cephe görüntüsü de oluşturuyor.

Gün ışığının mekânın ruhu olduğunu vurgulayan ekip, “benekli ışık ve gölgelerle dolu yükselen bir bambu ormanı” etkisi yaratmak ve şiirsel bir görünüm sunmak için alüminyum panel tasarımı için parametrik araçlar kullanmış; gün ışığının etkisini filtrelemek ve kontrol etmek için gerekli açıları robotlardan yararlanarak sağlamış.

Mimari ve peyzajın kaynaşması ekibin bir diğer hedefi olmuş. Su manzarası, bir ritüel duygusu yaratmak için batı tarafındaki ana girişe konumlandırılmış. Doğu tarafına volkanik taşlar ve prefabrike beton levhalardan oluşan bir dinlenme platformu yerleştirilmiş. Bambu korusu ve çiçek yolu gibi diğer peyzaj öğeleri ile tasarımın büyük ölçüde zenginleştirilmesi hedeflenmiş.

Çatıda bulunan ekim alanı, otomatik sulama sistemi ile donatılmış. Bitki ekimi için çevre dostu plastikten yapılmış ve farklı biçimsel gereksinimleri karşılamak için farklı şekillerde birleştirilebilen modüller tercih edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın