Tuzla’da ‘Üçüncü Mekân’ Projesi

Tuzla’da ‘Üçüncü Mekân’ Projesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık (İngilizce) Bölümü öğrencisi M. Talha Çelik tarafından MIM2011 – Mimari Tasarım 2 dersi kapsamında Öğr. Gör. Büşra Koçak yürütücülüğünde hazırlanan kamu yapısı projesi.

Çalışma alanı Tuzla’nın tarihi yerleşmesini oluşturan ‘Köyiçi’ bölgesi olarak belirlenmiştir. Ders kapsamında öğrencilerden bölgeye dair yaptıkları analizlerden yola çıkarak kamusal bir işlev belirlemeleri ve bu kapsamda orta ölçekli bir yapı tasarlamaları beklenmektedir.

Söz konusu projede bölgenin yaş ortalaması dikkate alınmış ve çoğunlukta bulunan genç sınıf ile orta yaşlı sınıfa hitap edecek ‘üçüncü mekân’ işlevi yerine getirilmeye çalışılmıştır.

Floridalı bir şehir sosyolojisti olan Ray Oldenburg’a göre bir kişinin üç farklı mekâna ihtiyacı vardır: Ev, iş ve üçüncü bir tanımsız yer. Zihinsel ve hatta fiziksel olarak sağlıklı olabilmek için bu unsurların insan hayatında dengeli olması gerekir. Üçüncü mekân bir kaçış yeridir. Stresli, yoğun ve monoton gündelik hayattan uzaklaşıp rahatlama sağlanabilecek bir ortamdır.

Bir çekim noktası oluşturmak amacıyla yapı ulaşım akslarının kesiştiği bölgede konumlandırılmış ve yapının arka cephesinde bulunan sokak ile Tuzla sahil hattı bir pasaj yardımıyla birleştirilmiştir. Kütle biçimlenişinde yapının bulunduğu bölgenin ‘çıkma tipolojisi’nden yararlanılmış ve bu şekilde kütleye hareket kazandırılmıştır.

Yapıda kafe, kitapçı ve ortak çalışma alanı işlevleri bir araya getirilerek geniş bir popülasyon hedeflenmiştir. Aynı zamanda üçüncü mekân ilkeleri doğrultusunda yapının tamamı engelli bireyler tarafından erişilebilir olarak tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın