Tsukuba Evi

Japonya’nın Tsukuba kentinde inşa edilen ev, normalde ailesiyle farklı bir kentte yaşayan ancak iş için Tsukuba’ya gelen bir müşteri için tasarlanmış.

Squash oynamaktan, spor yapmaktan hoşlanan atletik bir kiş olan ev sahibi, tasarımcılardan ilerleyen yıllarda, bir bölümü yalnızca üyelere açık bir spor salonuna, geri kalanı da yaşam alanına ayrılmış bir kurgu istemiş. Dahası, kuzeyde bir restoranın otoparkına ve güneyde mahalle parkına bakan evin, kuzey güney manzaralarından da yararlanmak istediğini belirtmiş.

Tasarımcılar, işverenin ihtiyacı olan hacimleri kabaca, spor, yaşam ve diğer işlevler olarak gruplandırılabilecek alanlara ayırarak başlamış. Tüm hacimler, uzunluk, genişlik, yükseklik ihtiyaçları doğrultusunda boyutlandırılmış. Sonrasında, imar planındaki geri çekme mesafelere uygun biçime, işlevsel alakalarına göre araya getirilen hacimler, doğu ve batı yönünde manzarayı kesen ancak kuzey ve güney yönündeki manzara ve rüzgarların içeri girmesine olana veren dört adet tak-biçimli çerçevenin altında toplanmış.

Yaşam alanı park yönünde, squash kortu, egzersiz odası ve diğer gym alanları yaşam alanının arkasına konumlandırılmış. Yapıdaki özel ve kamuya açık alanlar arasındaki ayrım kat farkı ile, net biçimde sağlanmış. Öte yandan, işverenin burada tek başına yaşayacak olması nedeniyle, normalde birden fazla insanın barınacağı bir evde dikkat edilmesi gereken, odalar ve yaşam alanları arasındaki çeşitli mahremiyet, ayrım, bölünme gibi hususlar göz ardı edilebilmiş, böylece yaşam alanındaki odalar birbirine bağlanmış ve tek bir hacimde toplanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın