Tonofenfabrik Lahr Müzesi

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Stadtmuseum Tonofenfabrik; Lahr im Schwarzwald; Architects: heneghan peng architects

Tonofenfabrik Lahr Müzesi

Heneghan Peng Architects tarafından restore edilen tarihi endüstriyel yapının çehresine, eklenen yeni merdiven kovası ile müdahale edildi.

Eski Tonofenfabrik (Kil Fırın Fabrikası) Almanya’daki Lahr şehrinin merkezinde, Orta Çağ kalesi Storchenturm’un kalıntılarının yakınında yer alıyor. Tamamen bozulma tehlikesine karşı listelenen bina Şehir Müzesi olarak yeninden şekillendirildi. Müze, şehir içindeki stratejik konumunu -parkın içindeki eski müzenin yapamadığı derecede- turistleri ve şehir sakinlerini çekmek için kullanıyor. Eski endüstriyel yapının modern bir müzeye çevrilmesinin yanında; L şeklindeki planı tamamlayacak, yeni ile eskinin tutarlı birlikteliğini sağlayacak bir merdiven kovası da yapıya eklendi.


Kırmızı betondan yapılmış yeni merdiven kovası, müzenin içinde kusursuz bir dolaşım sağlamakla birlikte, var olan bina ve bacasını da kapsayan yapı kompleksini kolaylıkla tanınır ve neredeyse ikonik bir hale getiriyor.

Lahr’ın ve sakinlerinin çok katmanlı tarihinin bina içinde sunulmasına ek olarak, müzeyi saran kamusal alanın yeniden ele alınması kenti tamamlıyor; en sonunda Lahr şehri merkezindeki önemli tarihi katmanları ve strüktürleri bir kez daha okunaklı kılıyor.


Bina için yapılan tasarım sokağın köşesindeki tarihi kapıyı, zemin katını kent meydanına doğru genişletirken, giriş için açıyor. Şehir ve bina arasındaki bu geçişken ara yüz, sadece bir müze değil, karşılaşmalar ve etkinlikler için de sıklıkla kullanılan bir alan yaratıyor.

ç mekan ve kamusal alan arasındaki bu güçlü ilişkiyi sürdürmek için, zemin kat fuaye, kafe, küçük müze dükkanı gibi kamusal işlevleri barındırıyor. Buna ek olarak, kalıcı serginin bazı bölümleri, bilet almadan gezilebilen bu alanda gösterilerek insanları içeri davet eden bir iştah açıcı oluyor. Merdiven kulesi, ziyaretçiyi sergi içinde gezdirecek temiz ve sezgisel dolaşımın kurulmasında büyük bir rol oynuyor.


Müzenin içinde, iki karşıt görüş tasarımı karakterize ediyor: tarihi endüstriyel binadaki sergi alanları zarif biçimde, var olan doku ve karakteri koruyacak şekilde restore edildi. Sergi kısmında odak objelerde tutuldu.


Pigmentle renklendirilmiş beton ve tavan ile korkulukların sert ve metalik geometrisinin kıvrımlı kombinasyonu ile, yeni dolaşım alanı cephe görüntüsünün biçimsel dilini devam ettiriyor ve beyaza boyalı -duyusal deneyimin özellikle azaltıldığı, dinlenme noktası- sergi alanlarının aksine mekânsal bir deneyim yaratıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın