Théodore Gouvy Tiyatrosu

Théodore Gouvy Tiyatrosu

Alman besteci Théodore Gouvy'nin ismini alan tiyatro binası, eskisinin yerine tasarlanan, kasabanın ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıya sahip bir yapı.

Freyming-Merlebach kasabası 19 yüzyıl kömür üretiminden gelen endüstriyel bir geçmişe sahip. 1990’larda madenlerin kapanmasının ardından kasabada yaşanan işsizliğin doğurduğu problemler için kültür önemli bir çıkış yolu olarak görülmüş. Kasabadaki tarihi tiyatro binasında, yer altı tünellerinin yanlış kullanımı sonucu çatlaklar oluştuğu ve kapasitesinin yetersiz kaldığı fark edildiğinde arazide Alman besteci Théodore Gouvy’nin ismini alacak yeni tiyatronun inşasına karar verilmiş.

YArışmayla elde edilen projenin mimarları anlatıyor:

Tiyatro kasabanın yenilenmesinin sembolü haline geldi ve kasaba merkezinde yeni bir kamusal alan üretti. Tiyatronun programı opera, bale gibi klasik formlardan çağdaş tiyatroya kadar geniş bir yelpazede canlı performansları kapsıyor. Théodore Gouvy Tiyatrosu, yerel halka bütün altyapısıyla beraber 700 koltuklu bir oditoryum sağlıyor.

Yapı, bağlama ve var olan akışların mantığına uyum sağlamak için, heterojen kent peyzajıyla enerjik bir diyalog kuruyor. Tiyatro bir altlık üzerinde oturuyor. Yapının alışılmadık şekli ile boyutları, programın farklı parçaları arasında görsel geçişliliği korurken, yapıya aerodinamik bir siluet veriyor. Ziyaretçilerin ilgisi hacim oyunlarıyla yakalanıyor. Üst kotta çıkma yapan fuaye, girişi tanımlarken; altta kullanılan geçirgen elemanlar içerideki rotadan anlık bakışlara izin vererek ziyaretçileri içeri davet ediyor.

Fuaye dikey bir mekanı kaplıyor ve içinde birbirine sarılarak oditoryuma giden merdivenleri barındırıyor. Yamuk çizgiler arazinin komplex geometrisini pekiştirerek mekan hissi yaratıyor.

Sıvayla kaplı yüzeyler ve zemindeki halıların yumuşaklığı koza etkisini arttırıyor. Doğal ışık binanın farklı yüzlerine vurarak binanın formunu ve boyutlarını açık ediyor. Oditoryuma giden merdivenler ise özellikle şaşalı ve teatral hale geliyor. Dışarı beyaz yüzünü gösteren binada oditoryumun içi dışarıyla tamamen farklı bir renk paletine sahip. Salonda kullanılan pembe, kırmızı ve turuncu renkler projenin en önemli öğesi olan oditoryuma performans fikrini kutsayan bir yoğunluk katıyor.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın