The Burrell Collection

The Burrell Collection

John McAslan + Partners tarafından restore edilen The Burrell Collection, Glasgow İskoçya’da yer alıyor.

Avrupa’nın en iyi müzelerinden biri olan The Burrell Collection, savaş sonrası İskoç binaları listesinde Kategori-A’da yer alan çok az sayıdaki yapıdan biri. Müzenin olağanüstü koleksiyonu, 6.000 yıla yayılan 9.000 dekoratif güzel sanat eserlerinden oluşuyor. Bu zengin eklektik eserler topluluğu, 1944 yılında nakliye tüccarı, koleksiyoncusu ve hayırsever Sir William Burrell (1861-1958) tarafından Glasgow Şehri’ne bağışlanmış.

Eserler 1983 yılında, Cambridge’den üç genç mimar-akademisyen – Barry Gasson, Brit Andresen ve John Meunier tarafından tasarlanan, eleştirmenlerce beğenilen bir müze binasına yerleştirilmiş. Kırmızı Dumfriesshire kumtaşından, cilalı betondan, paslanmaz çelikten, ahşap ve camdan yapılmış; 20. yüzyıldan kalma ufuk açıcı bina, Glasgow’un merkezine 6,5 km uzaklıktaki Pollok Country Park’ta ormanlık bir alanda yer alıyor. 2016 yılında Glasgow Kent Konseyi adına kültürel, sportif ve öğrenim faaliyetleri sunan Glasgow Life hayır kurumu John McAslan + Partners’ı müzenin beş yıllık yenileme ve iyileştirme çalışmalarına liderlik etmesi için mimar ve peyzaj tasarımcısı olarak seçmişti.

Uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışan John McAslan + Partners, üç temel proje amacına odaklandı: renovasyonda “önce doku” yaklaşımıyla binayı sorunsuz bir şekilde onarmak ve çevresel performansını iyileştirmek, binanın park alanı düzenini güçlendirmek ve dikkatli bir değerlendirmeden sonra, galeriler boyunca yatay ve dikey hareketi ifade etmek için iç mekanın belirli alanlarını açmak. Böylece herhangi bir zamanda koleksiyonun büyük ölçüde artan bir bölümünün keyfini çıkarmak…

Tasarım

Bitişik taş döşeli bir meydandan erişilen, korunmuş girişin doğusuna ayrı bir giriş eklendi, bu da ziyaretçilerin ayrıca dinlenebilecekleri, piknik yapabilecekleri veya güneydoğu köşesindeki kafeden sokağa dökülebilecekleri gelişmiş bir doğal ortam yaratıyor.

Giriş sırasına bitişik olan yeni bir yönlendirme hacmi, müze katlarını asma kat galerilerine ve kademeli bir oturma düzeniyle aşağıda yeni açılan bahçe katına bağlıyor. Yapı görüntülenebilir bir sanat depolama alanını, atölyeleri, yenilenmiş kafeyi ve yakınındaki park alanına bağlı bir sergi ve etkinlik galerisini barındırıyor.

Galerilere dönüldüğünde, ziyaretçiler artık tematik olarak küratörlüğü yapılan ve koleksiyonun müzeografisi için yol gösterici bir vizyon olarak sürükleyici anlatıyı kullanan koleksiyonla karşılaşıyorlar. Toplamda, galeri alanının ek %35’i önceki düzenlemeden ve koleksiyonun büyük çoğunluğu erişilebilir depolama ve rotasyona yardımcı olmak için sahada eklenmiş.

Yeniden Kullanım

Proje, John McAslan + Partners’ın yeniden kullanıma ve özellikle de önemli 20. yüzyıl binalarıyla çalışmaya olan ilgisinin güçlü bir örneği. Burrell, “önce doku” yaklaşımına odaklanarak uyarlandı, yenilendi ve binanın mevcut yapılı dokusunu iyileştirmenin faydalarını en üst düzeye çıkardı. Bu yaklaşım içinde, örneğin, mevcut alüminyum cam çerçevelerin yeniden kullanımı, binaya 8,5 tondan fazla yeni alüminyum eklenmesini önledi. Bu da yeni alüminyum üretimiyle ilişkili 100 ton karbon emisyonu tasarrufu sağlamış. Bu önemli karbon ayak izi azalmaları, John McAslan + Partners, çevre tasarımcıları ve bina hizmetleri mühendisleri Atelier Ten ve cephe danışmanı Arup arasındaki ortak tasarımın sonucu.

Etiketler

Bir cevap yazın