Teras Villa

UrbAr Kentleşme ve Mimarlık'ın mevcut bir villaya ek yapı tasarlayıp, yenilediği projesi "Teras Villa" Ankara'da bulunuyor.

Mimarlar projeyi anlatıyor:

“UrbAr tarafından yenilenen Teras Villa, 1970’li yıllarda Ankara Gaziosmanpaşa semtinde MESA Mesken Sanayi tarafından yapılan teras evler sitesinde mevcut bir villanın yeni bir eklenti ile genişletilerek, yıkılmadan yenilenmesi ve dekore edilmesi projesi. Teras evler sitesinin özelliği, bir vadi olan arazi üzerinde yüksek yoğunluklu az katlı villa konutlarının teraslı yapılar düzeninde, her villanın bahçesi alt villanın çatısında olacak şekilde araziye yerleştirmiş olması.

Yenileme amacıyla Teras Villa’ya iki noktada müdahale edildi. İlk müdahale villanın atıl durumdaki arka bahçesine iki katlı yeni bir yapı eklenilerek eski ve yeni yapıların birleştirilmesi ile evin kat planının toplam 190m2‘ den 320 m2‘ ye büyütülmesi oldu. Yeni yapı tasarlanırken mekanlar planda bırakılan bir boşluk etrafında düzenlendi, ortaya çıkan iç avlu ile evin eski ve yeni mahalleri görsel olarak ilişkilendirildi. İç avlu güneş ışığını villanın merkezine alışı ve görselliği ile villanın yeni odak noktası oldu. İkinci müdahale ise villanın zemin katında bulunan tek katlı oturma odası tavanının (üzerinde birinci kat balkonu bulunmaktaydı) sökülüp daha üst kotta yeniden oluşturulması ile aynı mekanın aydınlık bir resim galerisine dönüştürülmesi oldu.

Yapıya mekansal olarak yapılan bu müdahalelerin dışında dış cephe sistemi ve çatı strüktürü de yenilendi, ayrıca mevcut yapı güçlendirildi, yeni yapılan tüm müdahaleler çelik konstrüksiyon sistemi ile tamamlandı. Arka bahçedeki yeni eklenti yapı ve oturma odası tavanının yükseltilmesi gibi müdahaleler çelik konstrüksiyon ile yapılırken, mekansal tüm müdahalelerin yanı sıra villanın tüm cepheleri ve çatısı da yenilendi. Tasarlanan yeni cephe giydirme sistemi yenilenen çatı strüktüründen cepheye asılarak çözümlendi. Son olarak mevcut yapının özgün yığma tekniği olan duvarlar sistemi çelik yapı elemanları ile güçlendirildi.

Villanın zemin katı giriş holü, mutfak, yemek odası, oturma odası ve galeri ile birlikte bir misafir odasını içeren yaşam ve davet alanı olarak tasarlandı. Zemin kat yaşam alanı aynı zamanda zengin bir resim koleksiyonunun sergilendiği sergi mekanı işlevi üstleniyor. Bu amaçla zemin katın yer ve duvar malzemeleri yalın bırakıldı, sergi salonu sadeliğinde tamamlanan mekanlarda görsellik ön planda. Yerde epoksi cilalı brüt beton zemin kaplaması ve beyaz boyalı duvarlar ile bitirilen iç mekanda ısıtma sistemi de yerden yapılmış dolayısı ile radyatörler gizlendi.

Zemin katta yaşam alanının diğer bir özelliği ise iç mekanlar ile dış terasın sürekliliğini sağlamak üzere teleskopik alüminyum kayar kapılar uygulanması. İstendiğinde tamamen açılarak, evin iç ve dış mekanlarının sürekliliği sağlandı. Villanın birinci katında ise evin mahrem sayılabilecek mahalleri, galeriye bakan bir sinema-tv odası, spor odası, yatak odaları ve ebeveyn odası bulunuyor. Üst kat mimarisi yine yalın beyaz duvarlar ve ahşap zemin kaplaması ile tamamlandı.

Villanın yeni dış cephe sistemi mekanik taşıyıcılı traverten kaplama ile bitirildi. 55×70 cm standart boyutunda kesilerek renklerine göre seçilen traverten plaklar yatayda kaydırılarak yerleştirildi, derzlerinin okunaklı olmaması, yüzeyin bütünsel algılanması amaçlandı. Yeni dış cephe kaplama sistemi aynı zamanda villanın iklimlendirme sistemi ile birlikte çözümlendi. HVAC üniteleri evin çatı arasına yerleştirildi ve evin mimarisi ile entegre edildi. Çatı arasında planlanan klima santralinden yayılan kanallar mevcut dış cephe ve yeni dış cephe sistemi arasında bırakılan boşlukta yerleştiridi ve farklı mahallere servis veriyor.

Yenilenen villanın mimari ifadesinde traverten mekanik taş kaplama, iroko cinsi ahşap gibi doğal malzemeler keskin hatlarla bitirildi, alüminyum doğrama ve geniş cam yüzeylerin soğuk ifadesi ile tamamlandı. İç mekanda beyaz duvarların, brüt beton ve ahşap zemin kaplamalarının oluşturduğu yalınlık etkisi dekorasyonda seçilen antika mobilyalar ile karşıtlık oluşturuyor. Evin ıslak mekanlarında turuncu, sarı ve yeşil gibi parlak renkler kullanıldı, epoksi boya ile bitirildi.”

Etiketler

Bir yanıt yazın