Su Kulesi Evi

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Mike Tonkin
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Dennis Pedersen
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Fotoğraf: Taran Wilku
Resmi orijinal boyutunda göster

Su Kulesi Evi

İngiltere’nin Norfolk bölgesinin Lynn kasabasındaki atıl bir su kulesinden dönüştürülerek inşa edilen ev, tonkin liu tarafından tasarlandı.

İşveren tarafından yerel bir açık artırmada satın alınan su kulesi, şu an ören yeri olan Acre Kalesi’nin tarihi köyünde bulunan atıl yapılardan biri. İkinci Dünya Savaşı’nda yakınlardaki bir hava üssüne taşınan çelik su kulesi, savaştan sonra köylüler için yerel bir çekim noktasına dönüşmüş. Hurdacıların eline düşmektense onu eve dönüştürmek isteyen yeni sahibinin çabaları köylüler tarafından büyük destek görmüş.

Tasarımcılar, su tankını bir oturma odasına dönüştürürken, çelik iskeletin içini ise yatak odaları ile doldurmuş. Zemine kadar inen dolgu alanı, zeminde giriş ve rekreasyon alanı da içeriyor. Hem erişilebilirliği artırmak hem de rüzgarda sallanan kuleyi daha istikrarlı hale getirmek üzere dolgu alanına bitişik yeni bir kule eklenmiş

Üç cephesini kat eden panoramik pencere eklenmesi dışında paslı çelik su tankı korunmuş. Şerit biçimli bu pencere haricinde, oturma, yemek ve mutfak işlevlerini içeren bu hacim, ayna ile sarılı tek bir tavan penceresi ile aydınlanıyor.

Tankın altında kalan taşıyıcı iskelet prefabrike, çapraz lamine ahşap strüktür ile kapalı bir mekana dönüştürülmüş. Kendi içine kapalı ahşap kabinler biçiminde yerleştirilen yatak odalarının kuzey cephelerinin güney cepheleri sağır bırakılarak, aynı yöndeki köyün, bu yeni binadan oluşacak ışık kirliliğinden korunması amaçlanmış. Tamamen cam olan güney cepheleri ise arpa tarlalarına bakıyor. Kulenin çelik çerçevesine yerleşen, yüksek tavanlı, iki ve üçüncü katlarda bulunan bu iki yatak odasının her biri mezanin kat, çamaşır ve giyinme odaları içeriyor. Katlar arasındaki dolaşım, yeni eklenen kuledeki ahşap kule ve merdivenden sağlanıyor. Rüzgar yükünü doğrudan temele aktaran spiral merdiven sayesinde yapıda normalden daha ince duvarlar kullanılabilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın