Stozice Spor Parkı

Stozice Spor Parkı

SADAR + VUGA'nın tasarladığı, Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da bulunan Stozice Spor Parkı spor tesisleriyle peyzajı mükemmel bir şekilde bir araya getiriyor.

Stozice Spor Parkı melez bir projeBu projeLjubljana şehri ve Grep geliştirme şirketi arasındaki kamu-özel sektör ortaklığı sonucu ortaya çıktı. 1997 yılında bir ulusal mimari proje yarışması düzenlendi ve SADAR + VUGA’nın tasarladığı proje Birincilik Ödülü’ne layık görüldü. Projenin master planlaması 2007 yılının Mayıs ve Haziran ayları arasında tamamlandı ve bu plan 2008 Mart’ında onaylandı.

Mayıs 2008’de tasarımına başlanan projenin 2009 yılının Eylül ayında inşasına başlandı. Stadyum ve Spor Salonu’nun açılışı Eylül 2010’da gerçekleşti.

Stozice Spor Parkı, büyük bir alışveriş merkezi, eğlence parkı, yapay peyzaj tarafından çevrelenmiş bir futbol stadyumu ve çok amaçlı spor salonunu bünyesine sığdırıyor.

Kapasite

Stadyum: 16.038 koltuk
Spor Salonu: 12.484 koltuk
Otopark: 1.111 araç için park yeri + 62 otobüs için park yeri + teslimat (1. aşama) ve 2.503 araç için park yeri (2. aşama)

Stadyum: 3 bodrum kat + zemin kat
Spor Salonu: bodrum kat + zemin kat + 3 kat
AVM: 2 bodrum kat
Otopark: 2 bodrum kat

Sonuç olarak 182.000 m2’lik alana sahip olan Stozice Spor Parkı hem gündüz hem de geceleri farklı ilgi alanlarına sahip insanları çeken, Ljubljana’nın kent yaşamının önemli odak noktalarından biri haline geldi.

Futbol stadyumu 16.000 seyirci kapasitesiyle, parkın altındaki düzlüğün dışında yer alıyorYapı olaraksa parkın altına batmış durumda. Sadece tezgahların üzerindeki çatımonolitik bir krater olarak park düzlemi üzerinde yükseliyor.

Spor salonu ise 12.000 seyirci kapasitesine sahip ve parkın kuzeybatı kısmında yer alıyor. Meydanın dört katı, daha alt katları ile VIP ve üst standlar kabuk biçimli bir kubbe ile kaplı halde.

Parkın platosu, midye kabuğu şeklinde ve iç kenarına doğru açılıyor. Mahyalar cephenin kubbeyle birleştiği üst kısım boyunca devam ediyor. Salonun şeklini parka bakan büyük hilal şeklinde açıklıklara sahip bir kabuk özetliyor. Tüm çevresi boyunca, içe doğru çukur bir kabuğa benzeyerek hareket eden ve salonu çevreleyen bir gölgelik bulunuyor. Stadyum gibi, salonun kabuğuda dış koşullara ve görüş mesafesine bağlı olarak renk değiştiren kaplama ile bitirilmiş durumda.

Etiketler

Bir cevap yazın