St Paul’s Okulu

Batı Londra’da bulunan St Paul’s Okulu’nun yeni binası Walters & Cohen Architects tarafından tasarlandı.

1960’lardan kalma ve ömrünü tamamlamak üzere olan derslik yapılarını yenileme kararı alan okul yönetimi, tüm derslikleri 21’inci yüzyıl eğitim ilkelerine uygun bir yapı altında toplama kararı ile 2012’de bir mimari yarışma açmış. Bu bağlamda, mimarlardan yalnızca dersliklerde değil, okul çatısı altındaki her mekanda eğitim, etkileşim ve münazara imkan sunan bir tasarım talep edilmiş.

Walters & Cohen Architects’in kazandığı yarışma sonucu inşa edilen 9.000 metrekarelik yeni okul binası kütüphane, yemekhane, mutfak, yönetim ofisleri, şapel, konferans salonu ve 56 derslik içeriyor. Okulun merkezine konuşlandırılan 3 kat yüksekliğindeki iç avlu öğrencilerin ders aralarında, toplu veya tekil olarak deneyimlediği bir buluşma/çalışma alanı olarak kurgulanmış. Spor sahalarına da bakan bu avlu aynı zamanda bir etkinlik alanı olarak da kullanılabiliyor.

L-biçimli yapı her iki tarafındaki yapılara bağlanarak her katta bir dolaşım ve geçiş imkanı sunarken, Founder’s Court olarak isimlendirilmiş olan merkezi dış avluyu sarmalıyor. Thames nehrinin yanında yer alan okuldaki kütüphane, özellikle nehir manzarası sunacak bir noktaya yerleştirilmiş. Okulun kuzeyinde ve araç trafiğine açık yol, güvenli ve yaya odaklı hale getirilmek üzer bitki kasaları ile parçalanmış; bu sayede trafik yavaşlatılarak öğrencilerin yerleşkenin kuzeyinde yer alan diğer yapılara geçişi kolaylaştırılmış.

Yumuşak tonlara sahip prekast beton ile kaplanmış olan dış cepheler, yakın çevredeki diğer binaların cephelerini tamamlar nitelikte seçilmiş. Cephe, kademeli ve katmanlı olarak giydirilerek yapının uzun ve yekpare kütlesi görsel olarak hafifletilmiş. Avluya bakan iç yüzeyler ise alüminyum ile kaplanarak, avludaki peyzajın yapı cephesinden yansıyarak arttırılması amaçlanmış.

İç mekanda, her ikisi de dayanıklı malzemeler olan yüksek kalite beton ve ahşap paneller seçilmiş. Yapının iç hacimlerinin taze hava ve doğal ışık ile dolmasını sağlamak amacıyla geniş çatı pencereleri ve katları birbirine bağlayan büyük galeriler tercih edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın