Spiretec Business Park

Eric Owen Moss Architects'in Hindistan'ın Yeni Delhi kenti için tasarladığı Spiretec Business Park projesi arazide yeni bir mikroklima yaratıyor.

Çevreci yaklaşımıyla didaktik duran Spiretec projesi güneş, su ve rüzgarı tasarımın ana girdileri olarak ele alıyor.

Tek, birleştirici planlama ve tasarım stratejisi bölgenin çevresel özelliklerini kullanarak arazi planlamayı ve yeni bina ile onu çevreleyen altı ofis yapısının tasarımını bütünleştiriyor.

Arazinin merkezi, yükseltilmiş mevcut taşkın yatağının bir sonucu olarak; su ihtiyacı için minimal ölçülerde kazılmış. Özgün peyzaj elemanları ile yaratılan park bu doğal su özelliğini çevrelerken, teraslı bir yürüyüş alanı yaratıyor.

Yeni binanın formu güneş hareketi ile plan ve yükseklik yükümlülüklerinin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İmar nedeniyle binanın hacmi batıdan doğuya azalırken, arazinin özellikleri güneyden kuzeye yapıdaki hacim değişikliklerine neden oluyor. Binanın yüzeyleri fotovoltaik uygulamalar için güneşin hareketine göre maksimize edilmiş ve ayarlanabilir güneş kırıcılarla gölgeleme sağlanmış. Yapının her iki ucunda yer alan avlular doğal gün ışığı için yine güneş hareketine göre şekillendirilmiş.

Önerilen tüm yapıların zemin katlarında yer alan lobiler yaya hareketini birleştirici bir şekilde kapalı bir geçitle birbirine bağlanıyor. 

Buharlaşmalı soğutmayı kolaylaştırmak için bina suyun üzerine kaldırılmış. Güneş ışınları dik vuruyormuş gibi, sıcak hava binanın dışına, yukarı doğru çekiliyor. Sudan yükselen serin hava ise cam yürüyüş yollarından binanın içine giriyor ve dağılıyor. Zeminden yüksek konumlandırılan bina tüm arazinin manzarasına hakim oluyor ve su üzerindeki hava akışını kolaylaştırıyor.

Yapının sahip olduğu bu sürdürülebilir özellikler aynı zamanda alanda yeni bir mikroklima oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın