Sokağı Yeniden Düşünmek

Sokağı Yeniden Düşünmek

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi, Rabia Asya Abalı tarafından, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılı, MİM 501 Mimari Proje V dersi kapsamında, Mimar Recep Akbulut yürütücülüğünde hazırlanan, Kayseri Eski Sanayi Bölgesi, 8. Caddesi üzerinde ‘Sokağı Yeniden Düşünmek’ konulu proje.

Proje Raporu

Kayseri Eski Sanayi Bölgesi ticaretin çok yoğun olduğu bir alandır. İşlevlerin sınırlı olması nedeniyle 8. Cadde de kullanıcı çeşitliliğinin az olduğu görülmektedir.8. Cadde yoğun akslar arasında bir geçiş olduğu için potansiyeli olan bir bölgedir. Bu nedenle sokağın farklı tip kullanıcılara hitap etmesi ve açık-yarı açık-kapalı kamusal alanlar tasarlanılması hedeflenmiştir. Alanın büyüklüğü ve kullanıcı sayısına bakıldığında yeşil alanların yetersizliği ve sosyal mekan, açık-yarı açık alan eksikliği bulunmaktadır. Zemin kotunda yaya kaldırımlarının sürekli olmadığı gözlemlenmiştir.

Vaziyet ve Kütle Oluşumu Kararları

– 8. Cadde de +5,50 kotunda caddenin girişinden başlayarak Kocasinan Bulvarındaki yaya üst geçitine bağlanarak sonlanan bir yaya yolu tasarlanmıştır. Üst kot yayalar için araç trafiğinin olmadığı güvenli ve keyifli bir geçiş alanıdır.

– Yaya yolunun üzerinde ve bağlandığı farklı; eğlence, yeme-içme, konaklama ve kültürel mekanlar tasarlanmıştır. Üst kottan bu mekanlara erişim sağlanmakta ve yaya sirkülasyonu kesintiye uğramadan Kocasinan Bulvarı’nda sonlanmaktadır.

– Üst kotun bazı kısımları genişletilerek yayalar için oturma-bekleme alanları ve teraslar oluşturulmuştur. Zemin kotunda yol genişlikleri minimum 6m olacak şekilde düzenlenmiştir. Gidiş ve geliş yönleri ayrılarak daha güvenli bir yol önerilmiştir.

– Caddenin başlangıcında girişleri +5,50 kotundan olan ofis ve restoran bulunmaktadır. Üst kotun devamında mevcut olan kütleye bağlanan bowling salonu, açık alanı da bulunduran sergi salonu, oyun salonu, park manzarasına yönelen teras ile birlikte kafe ve bar tasarlanmıştır.

– Konaklama birimi park manzarasına yönlendirilmiş; fuayesi konser salonuna geçiş olacak şekilde düşünülmüştür. Konser salonu ayrıca yarı açık bir fuaye alanı bulundurmakta ve fuaye üst kottaki yaya yoluna bağlanmaktadır. Konaklama biriminin altına kapalı otopark çözülmüştür.

Etiketler

Bir cevap yazın