Slice of the City

Slice of the City

Alphaville Architects'in tasarımı olan ev, Japon mimarisinde sıkça üzerinde durulan mahremiyet fikri ve bu fikrin nasıl bir çeşit özgürlükle beraber varolabileceği sorusuyla şekilleniyor.

Ofis mimari projeyi anlatıyor:

Osaka ve Kobe arasındaki Nishinomiya şehrinde yer alan arazi tipik bir konut bölgesinde yer alıyor. Kurallara göre inşa sınırı arsa sınırının 50cm içerisinden başlıyor. Her müstakil ev arasında 1m’lik bir mesafenin bırakıldığı bu sistemde evlerin pencereleri sokağa bakar şekilde tasarlanıyor ve çoğunlukla mahremiyeti sağlamak için perdeleri  kapalı oluyor. Bu nedenlerden ötürü evler bol ışık almadıkları gibi iyi bir manzaraya veya havalandırmaya da sahip olamıyorlar.

Bu projede ev halkının mahremiyetini korurken evin yeterli ışık almasını sağlayacak bir çözüm arıyoruz. Bunun için arsaya, evi ikiye bölen, dar ve çizgisel bir boşluk yerleştirdik. Doğu-Batı aksındaki bu boşluk evin her iki bölümüne güneş ışığı almanın yanı sıra odaları açık havaya bağlayarak ev içi havalandırmayı da sağlıyor. Birbirlerine merdivenlerle bağlanan odalar boşluğa geldiklerinde köprüye dönüşüp dikey boşluğu aktif hale getiriyorlar. Daha dinamik bir yapı elde etmek için merdivenler kaydırılarak pencerelere göre ayarlandılar. Böylece kullanıcılara farklı ve değişen bakış açıları sağlandı.

Doğal ışık, rüzgar ve yeşil, eve bu boşluktan dahil oldu. Böylece ev çevresiyle ilişkiye girdi ve şehrin bağlamına bir şekilde uyum sağladı. Umuyoruz ki ev doğayla ve şehirle mekânsal bir diyalog geliştirir ve özgürlükle mahremiyet arasında bir denge sağlar.

Etiketler

Bir cevap yazın