Seul Ulusal Meclis İletişim Binası

Seul Ulusal Meclis İletişim Binası

Güney Koreli Haeahn Architecture ve New York merkezli H Architecture tarafından Seul'de tasarlanan Ulusal Meclis İletişim Binası bulunduğu yerdeki bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde konumlanırken idari fonksiyon ve halka açık alanlar arasında iletişim kuran bir mekana dönüşüyor.

Geniş Saçaklarla İletişimi Güçlendirmek

Ulusal Meclis İletişim Binası, Kore demokrasisinin beşiği olarak bilinen Ulusal Meclis Kompleksi içerisinde yer alıyor ve çoğulcu bir ideolojiyi yansıtan açık bir alan olarak tasarlanmış. Aynı zamanda mevcut kompleksin düzenini benimseyen yönleri var.

Kamusal Amaçlar İçin Esnek Bir Alan

Ulusal Meclis İletişim Binası’nın çoklu kullanıcı grupları için bir mekân olarak işlevini yerine getirmesi sadece sistemli işleyen güvenlik önlemleri değil aynı zamanda mekânsal esneklik de gerektirmiş. Bu nedenle mimarlık ofisleri, Ulusal Meclis alanının resmi anıtsal niteliği dışında, doğal olarak halkın gündelik yaşamının gerçekleşebileceği “açık mekanlar içeren esnek bir yapı” inşa etmiş.

Esnek Alanlara Açılan Bir Mekâna Yeşil Bir Hacim Uygulanması

Proje alanı, ortalama olarak 10-12 metre yüksekliğindeki ağaçlarla çevrili yeşil bir alan. Bu durumu yansıtmak için firma, binayı insan ölçeğinde ve tanıdık kılmayı hedefleyen açık ve yeşil alanlar oluşturmuş ve bina yüksekliğini dört katı geçmeyecek şekilde sınırlamış. Sonuç olarak, bina yeşil ağaçların arasında gömülü kalan ve çatıda doğanın akışına izin veren bir kütle olarak tasarlanmış. Daha önce yeşil kuşak olarak kullanılan orman izleri ve en az Ulusal Meclis Binası kadar tarihe sahip olan Zelkova ağaçlarına müdahale edilmeyerek, Ulusal Meclis alanının anıtsal peyzajının iyi korunması planlanmış.

Esnek Katmanlar Aracılığıyla Sistemli Bir Mekân Oluşturma

Binanın farklı fonksiyonların ve kullanıcıların bir arada bulunacağı bir yer olmasını dikkate alan tasarımcılar; mekânsal kullanılabilirliği ve iş verimliliğini artırmayı ve aynı zamanda her tesisin bağımsızlığını korumayı hedeflemiş. Bu amaçla, yatay bir zonlama planı aracılığıyla fonksiyonları katlara dağıtarak her alanın bağımsızlığını sağlamışlar. Atriyumu çevreleyen dört çekirdek, kullanıcıya göre bir trafik akışı sistemi ve tesislere göre bir güvenlik sistemi sağlıyor. Ayrıca bina, entegre çalışma alanı kompozisyonuna optimize edilmiş bir yapısal modüler sistem uygulanarak gelecekteki mekân taleplerine esnek bir şekilde yanıt verecek şekilde düzenlenmiş.

Esnek Çatlaklarla İletişim Alanı Oluşturma

Tasarımcılar, binanın çoğulcu demokrasiyi temsil etmesine ve halk, basın, parlamento siyaseti ile idare için çok çeşitli işlevlere sahip olmasına odaklanmışlar. Bu doğrultuda, “Karşılaşma ve İletişim” teması altında bir mekânsal kimlik oluşturulmuş ve kullanıcı gruplarının karşılıklı iş birliği ve diyalog yoluyla sağlam demokrasiyi ve ulusal vizyonu desteklemesi sağlanmış. Binanın hem iç hem dış mekanlarında karşılaşmalar ve iletişim için çeşitli mekânlar tasarlanmış ve her işlevsel mekân arasında ortak alanlar ve dinlenme alanları oluşturularak bina sürekli olarak bağlanmış. Bu tür mekânlar, dinlenme ve paylaşma yerleri olarak tasarlanmış ve insanlar arasında, mekânlar arasında ve doğa ile kentsel çevresi arasında iletişimi mümkün kılan açık bir mekân olan yeni Ulusal Meclis İletişim Binası’nı ortaya çıkartmış

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın