Şehremini’de Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Zehra Mina Kaya tarafından, MIM302E dersi kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde tasarlanan "Çok Katlı Yaşam ve Sosyal Donatı" projesi.

Proje alanı Fatih’in Şehremini semtindedir. Tasarım sürecinde ticari aks ve manzara faktörleri ele alınmıştır. Arazi yapılan analizler sonucu belirli akslarla parçalara bölünmüş, fonksiyonlar bu akslara göre yerleştirilmiştir.

Millet Caddesi üzerindeki ticari aks devam ettirilerek arazinin kuzeyine zemin katında dükkanlar barındıran ofis binası yerleştirilmiştir. Ofis binasının tasarım sürecinde gridal bir sistem oluşturulup kütle hareketleri bu siteme göre gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu kütle hareketleri ofisteki insanlara özel teraslar yaratmıştır. Kütlenin zemin katında yer yer yapılan geçirgenliklerle insanların proje alanına yönelmesi sağlanmıştır. Zemin kattaki dükkanların cephesi tasarlanırken klasik yapı detaylarından payandalar incelenerek modern hale getirilip tasarıma katılmıştır. Ofis çalışanları ve dükkan sahiplerine özel tek katlı otopark bulunmaktadır.

Konutların manzarası surları görecek şekilde konumlanmıştır. İki bloktan oluşan bu konutların zemin katında burada yaşayan insanların ihtiyaçlarına yönelik eczane, spor salonu, kuaför, market vb. gibi fonksiyonlar yer almaktadır. Bunun dışında kreş, restoran, pastane bulunmaktadır. Konutların birinci katında sadece konutlarda yaşayan insanların erişebileceği bir ortak avlu bulunmaktadır. Bu avluda insanlara yarı kapalı ve açık oturma alanları sunulmuştur. Konutlarda 1+1, 2+1, 3+1 ve loft daireler bulunmaktadır. Ofis binasında yapılan kütle hareketleri dil birliği sağlaması açısından burada da uygulanmıştır. Bu sayede insanlara -mahremiyet de dikkate alınarak- daha geniş balkonlar sunulmuştur. Pencerelerde iki farklı güneş kırıcı tasarımı kullanılarak cephe tasarımına dahil edilmiştir. Konutlara özel tek katlı otopark tasarlanmıştır.

Karanfilli Çavuş Sokak üzerindeki eğitim birimlerinin yoğunluğu nedeniyle kültür birimi bu sokak üzerine konumlanmıştır. Tasarım sürecinde burada eğitim gören öğrencileri içeri davet edercesine bir kütle tasarlanmıştır. Zemin katında insanların kitap okuyup, kahvelerini içip vakit geçirebilecekleri kitap-kafe bulunmaktadır. Aynı zamanda kültür biriminde bulunan atölyelerde yapılan çalışmaların sergilenebileceği bir sergi salonu tasarlanmıştır. Bu sokak üzerinde -3,00 kotunda insanların spor faaliyetlerini gerçekleştirebileceği basketbol sahası bulunmaktadır. Etrafı tellerle çevrili bir basketbol sahası yerleştirmek yerine kot farkı oluşturularak hem insanların daha kolay ulaşabileceği bir mekan tasarlanmış hem de araba yolu üzerindeki tehlike ortadan kaldırılmıştır. Sahaya inen geniş merdiven basamakları ile insanların oturması için alanlar yaratılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın