Roques Blanques Mezarlığı Orman Yolu

Roques Blanques Mezarlığı Orman Yolu

Roques Blanques Mezarlığı’ndaki yeni defin alanında, Batlleiroig tarafından tasarlanan orman yolu, kelebek bahçesi ve teras alanları 30 yılda, sıfır karbon ayakizi ile tamamen yok olacak biçimde düzenlenmiş.

Barselona, El Papiol’deki Collserola’nın Tabiat Parkı içinde yer alan Roques Blanques Metropolitan Mezarlığı, 30 yılı aşkın bir süredir büyüyor. 1981 yılından beri mezarlık, aşamalı olarak geliştirilecek bir biçimde 122 hektarlık bir bahçe olarak tasarlanmış. Günümüzde, inşa edilmiş toplam yedi bölgeye ev sahipliği yapıyor. Alan o zamandan beri gelen taleplerdeki değişikliklere uyum sağlayarak yeni defin örnekleri öneriyor. Proje dahilinde, 8.600 m²’lik alana sahip olan 6 numaralı bölgeye, 1.500 yeni mezar alanı eklenmiş.

Tasarımdaki esas zorluk, alanın doğal değerlerini koruyacak ve Tabiat Parkı’nın biyoçeşitliliğini geri kazanmasına katkıda bulunacak cenaze törenlerine, erişilebilir bir alan yaratmak olmuş. Projede; yeşil bir teras, Collserola’nın tarım geçmişini yansıtan bir çayır ve bir kelebek bahçesi ile ormana giriş yolu kurgulanmış.

Doğa ile inşa etme kapsamında, Krainer duvar teknolojisine dayalı dikey bir bahçe öneriliyor. Doğal bir istinat sistemi olarak çalışan bu dikey bahçe, mevcut ağaçların entegrasyonuna ve yeni yerel türlerin eklenmesine izin veren geniş yeşil bir teras oluşturuyor. Ayrıca yeni mezarlar için uygun ve erişilebilir bir alan içeriyor. Dikey bahçe, yakın çevreden sağlanan doğal malzemelerle inşa edilecek şekilde tasarlanmış.

Yenilikçi bir sistem olan Krainer duvar teknolojisi, biyomühendisliğe dayalı bir uygulamadır. Bu teknoloji, ölü ve organik biyomalzemeler olarak da bilinen canlı malzemeleri birleştirip, canlılığın zamanla büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Yaşam döngüsünü çağrıştıran doğal bir dinamik oluşturarak, insanlar ve atalarının buluşma noktası olan mezarlığın da özünü yansıtıyor.

Krainer duvarı 304,5 m uzunluğa, 1,5 m yüksekliğe ve 2 m + 1 m yol taban genişliğine sahip. Duvar bahçe terasının iç yamacında yer alıyor ve ziyaretçilerine geniş yeşil bir çayır ve seyir noktası sunuyor. Duvar, rüzgar gibi çeşitli iklim olaylarından korunmanın ve oryantasyonun önemi göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Böylelikle hem korunan hem de yoğun güneş ışığı alan duvar, çevre fauna ve florası için önemli bir yere dönüşüyor. Proje dahilinde, Akdeniz dokusuna atıfta bulunan yerli bitkilerin yanı sıra, farklı tür ve canlıların varlığını arttıracak çiçeklendirme yapılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın