RHS Hilltop Bahçebilim Merkezi

RHS Hilltop Bahçebilim Merkezi

WilkinsonEyre ofisinin, Kraliyet Bahçebilimi Derneği’nin (The Royal Horticultural Society) Wisley bahçesinde tasarladığı bilim merkezi İngiltere Surrey bölgesinde bulunuyor.

RHS Wisley bahçelerinin 97 hektarlık alanında kurgulanan dönüşüm projelerinden biri olan yapı National Lottery Heritage Fund (Milli Piyango Miras Fonu) tarafından ayrılan 4 milyon pound ile inşa edildi.

Bir tepenin üstünde, 4 hektarlık alana yayılmış bahçeler ile çevrelenmiş, 4.750 m2 inşaat alanın sahip bu tesis, son teknoloji laboratuvarlar, kamuya açık sergi alanı, eğitim atölyeleri, etkinlik salonu, RHS herbaryumu için yeni tesisler, kütüphane içeriyor.

Ülkenin en çok ziyaret edilen bahçelerinden birinde bulunan merkez ziyaretçilere bilim insanlarını çalışırken izleme, sohbet etme ve bazıları beş yüzyıldan daha eski kurutulmuş bitki ve böcek numunelerini inceleme fırsatı veriyor.

Bahçecilik faaliyetleri ile yaban hayatı ve bitki gelişimine uygun ortamlar oluşturmak, iklim değişikliğini yavaşlatmak, hava ve su kirliliğini azaltmak, selleri engellemek, kentleri soğutmak gibi güncel, acil ve büyük konuların çalışıldığı tesiste aynı zamanda ziyaretçilere ev, okul ve mahallelerdeki bahçeler konusunda ilham verecek çalışmalar da sergileniyor.

Christopher Bradley-Hole tarafından masterplan, Matt Keightley ve Ann-Marie Powell tarafından peyzaj tasarımı yapılan alanda bulunan yapı, üç adet bilim bahçesini entegre etme amacına da sahip. Bu bağlamda, bahçeler arası, iç mekan ve dış mekan arası, fikir akışının akışkan olmasını sağlayacak biçimde tasarlanmış. İki çift, iki katlı, betonarme ve çelik çerçeveli kanatlar, yapının etrafını saran bahçelerin üzerine doğru yaylıyor. Doğu kanadı, laboratuvarlar ve kütüphanelere ayrılmış. Batı kanadında ise daha ziyaretçi odaklı mekanlar bulunuyor.

Dış ve iç mekanda kullanılan malzeme paleti, doğal malzemeler ile yapı iskeletindeki betonarme ve çeliğin basitliğini dengeleyecek biçimde seçilmiş. Her iki kanat da, kendiliğinden geçirgen ve sürdürülebilir kestane ile kaplanmış. İlk kattaki pencere doğramaları bu kaplamadan taşarak, güneş kontrolü ve gölge sağlıyor. Kanatlar, iki kat yüksekliğindeki cam sergi alanı ile birbirine bağlanıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın