Refiye Soyak Camii

Soyak Toplu Konut AŞ'ye ait Yenişehir Yerleşmesi'nde inşa edilen yaklaşık 400 kişilik bir cami projesi.

Cami, üçgen şeklindeki arsasının ortasında ve arsaya teğet büyüklükte dairesel bir form ile bunun içinde yer alan bir “küp”ten oluşmaktadır. İslamın ana ögelerinden Kabe’nin kelime kökeninin küp olması, ibadet mekanının tasarımını küp şeklinde yapma fikrini getirmiştir.

İbadetin yapıldığı ana kütleyi kucaklayan ve yardımcı işlevlerin yer aldığı yapı, aynı zamanda girişteki iki duvarı oluşturmaktadır. Buradan geçildikten sonra ana yapı yalın formuyla karşımıza çıkmakta ve burada bir iç avlu ile birlikte güneyde yer alan yeşil alana açılmaktadır.

Dış cephede yer alan çağdaş ve modüler prekast yapı malzemesi beyaz fibrobeton kaplama, hem ana kütlede, hem yardımcı mekanların kaplanmasında, hem de minarede kullanılarak, malzeme bütünlüğü ile binanın sade görünüşü daha da vurgu kazanmıştır.

Beyaz, düz ve yalın çizgilerle bu sadelik iç mekanda da sürdürülmüştür. Tavanda yer alan silindirin üst bölümü sınırsızlık ve sonsuzluk duygusunu tasvir etmek için koyu renk yapılmış, iç mekanın gün boyu dolaylı ışıkla aydınlanması sağlanarak, mistik ve dingin bir ibadet mekanı elde edilmiştir.

Kıbleyi vurgulayan mihrap da dolaylı olarak aldığı dış ışığıyla kendisi bir ışık odağına dönüşmektedir.

Yapay aydınlatma elemanlarının bir bölümü yine tavanda dolaylı bir ışık oluştururken, görünen aydınlatma elemanları tek tip objeyle tasarlanarak, bu anlamda da sadelik elde edilmiştir.

Etiketler

2 yorum

  • selahattin-yucel says:

    Mütevazi, sade, olması gerektiği gibi bir ibadet mekanı. Çok beğendim

  • omer-yilmaz says:

    Son dönemde yapılan ve Şehzadebaşı ve/veya Süleymaniye’niyemsi olmayan camilerin iç mekanları ile ilgili bir tez yapıldı mı acaba? Açıkçası iç mekan konusunun halen epeyce çalışılması, üzerinde tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Hoş 1000 yılda evrimleşerek şekil almış (iç ya da dış) mekanlar için 10 sene konuşsak ne olur ama benimkisi iç mekana bir vurgu sadece.

Bir yanıt yazın