Rajasthan Okulu

Sanjay Puri Architects tarafından tasarlanan, açık, yarı açık ve kapalı hacimleri bir araya getiren 3 katlı okul projesi, Hint kırsalı ve tarihi kentlerinin doğal karakterinden esinleniyor.

Tüm yıl boyunca 35 derecenin üzerinde seyreden çöl ikliminin yarattığı durumun farkında olarak tüm sınıflar kuzeye yönlendirilmiş ve böylece doğrudan güneş ışığı almaktan kaçınılmıştır.

Oditoryum, ilkokul ve yönetim güneyde yer alıyor. Kuzeyde ise derslikler, kütüphane ve kafeterya mevcut. Her iki öbeğin arasında geniş gölgelikli yarı korunaklı bir bölge var. Bu yarı korunaklı avlu, farklı farklı açılı yolları ile okulun kuzey ve güneyini birbirine bağlarken etkileşimi ön plana çıkaran bir peyzaj sunuyor.

Doğrusal, trapezoid çerçeveler ve güneş kırıcılar ile kat edilen bu boşluk, güneşin gün içindeki konumuna sürekli değişen gölge desenleri ile dolu. Okulun vaziyet planı, öğrenme mekanları ve açık peyzaj alanlarının olabildiğince iç içe geçmesi için bilinçli olarak parçalı üretilmiş. Tüm okul en kuzeyde ise çok işlevli bir oyun alanı ve atletik sahaya açılıyor.

Okulun tüm elektrik ihtiyacı yakınlardaki çimento fabrikasının atık enerjisinden karşılanıyor. Buna ek olarak, okulda tüketilen tüm su da geri dönüştürülüp yeniden kullanılıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın