Prag Ulusal Galeri’nin Giriş Holü

Ulusal Müze'nin ana girişi ile Schwarzenberg ve Salm Sarayları arasındaki geçişi bu hol sağlıyor.

2004 yılında düzenlenen uluslararası bir yarışmanın kazanan tasarımı Josep Lluís Mateo imzasını taşıyor.

Prag Kalesi’nin arazisinde şu anda Ulusal Galeri için yenilenen ve saraylar arasında kalan mekan için müze kompleksine giriş sağlayan küçük bir bina tasarımı istendi.

Boş bir alan olarak kullanılan bu mekanın ağırlığını azaltmayan iki paralel yüzeyden biri zemini diğeri ise tavanı oluşturuyor.

Zemin toprak seviyesinin bir katmanı olarak ortaya çıkıyor ve bu katman ile komşu binalara kolay ulaşım için kendi üzerinde ustaca katlanarak küçük farklılıklara uyum sağlıyor.  Bu arada zor bir işi başararak organik doğayı içine alıyor. Bu kavram bitkiler, toprak ve su ile vücut buluyor.

Bizi gökten ayıran bir sınır haline gelen çatı, etrafındaki binalara dokunmuyor ve büyük çatı pencereleriyle yansımalarla gizemli etkileşimler üreten sürekli bir sayfaya dönüşüyor. 

Gizli bir bahçenin sınırlarının işaretleri olan çakıllı alan organik bir katman oluşturuyor. 

Mekan bu iki sınır arasında akan bir tür sıvı gibi. 

İç mekan ise açık, esnek, çok yönlü ve karmaşık iken aynı zamanda ışıkla dolu. Dikey sınırlar ise mevcut cepheleri tarafından belirleniyor ve zeminin topoğrafyası ile mimari yapısı ifade ediliyor. 

Gerisi sadece ışık, yansımalar ve hemen hemen çatı ve duvarlara hiç dokunmadan oluşan diyalog. 

Yerel zanaatkarların elinden çıkan demirin hassasiyetibu anlatı için formunu veriyor.

Etiketler

Bir cevap yazın