Park Hoog Oostduin Dönüşüm Projesi

Lahey’de, Shell’e ait 1960’ların sonunda yapılmış iki ofis blokunun, yüksek olanı dönüştürülerek, kısa olanı ise yıkılıp tekrar inşa edilerek yeniden işlevlendirildiği bir dönüşüm projesi olan "Park Hoog Oostduin", cepezed tarafından tasarlandı.

Shell kampüsünün bir parçası olan yapı birbirine dik iki ofis bloku, 1968 yılında H.E. Oud tarafından tasarlanmış. Kentin birçok noktasından görünebilen, geniş bir yeşil alanın ortasında bulunan modernist yapının dönüşümünde temel hedef sürdürülebilir ve azami derecede nitelikli bir yapıya erişmek olmuş. Estetik, işlev ve yapım teknolojileri açısından eskide kalmış olsa da mevcut yapının karakteristik ve niteliklerinden olabildiğince yararlanılmaya çalışılmış ancak konuta dönüştürülmesinin mümkün olamayacağı anlaşılınca, strüktürüne kadar sökülüp yeniden giydirilmesi ve ekler yapılmasına karar verilmiş.

Merkezde, merdivenler, asansörler ve teknik şaftların bulunduğu bir çekirdeğin etrafında, cepheye yönelimli ofis şeritlerinden oluşan mekânsal kurgu yeni yapıda da benzer biçimde uygulanılması sayesinde, bir cephede denize öteki cephede denize bakan panoramik manzaralara sahip daireler üretilmiş.

Eski ofis yapısının izdüşümüne ek olarak, yapının sokak cephesi 3 metre daha derinleştirilerek, bu konut yapısı için elzem olan balkon ve ek yaşam alanlarına yer açılmış. Ek yapı, mevcut strüktüre asıldığı ve göreli olarak az yük getirdiği için yeni bir temel yapılmaktan kaçınılmış.

Yapının iki sağır cephesinde yer alan yangın merdivenleri, yeni yapıda içerideki merdiven şaftına taşınarak, konutlarda köşe mahaller yaratılmış ancak bunun dışında, eski yapıya ait iki adet sağır yan cephe olduğu gibi korunmuş. Betonarme ön ve arka cepheler ise sökülmüş ancak yapının modernist çizgilerine dikkat edilerek, cam ve emalit şeritler ile giydirilmiş. Sokak tarafında balkonların yer aldığı çıkmada yer alan iki büyük girinti cephede çeşitlilik yaratmak için eklenmiş.

70 ila 200 metrekare arası toplam 180 daireden oluşan apartmanda, kısa süreli konaklama, otel, kiralık rezidanslar gibi farklı kullanımların yanı sıra, çatıda boyutları 165 ila 300 metrekare arasında değişen 8 adet penthouse daire tasarlanmış.

Çok katlı yapının yanında bulunan ve bu proje esnasında tamamen yıkılıp yeniden inşa edilen blok, 8 kat ve toplam 30 daireden oluşuyor. Yıkılıp yeniden inşa edilirken, eski ofis yapısına bitişik olan konumundan uzaklaştırılarak, iki blok arasındaki mesafenin konut işlevine daha uygun hale gelmesi sağlanmış. Yüksekliği nedeni ile, kent ve deniz manzarasına hakim çok katlı bina yerine parkın içinde bir yapı hissi yaratan bu yapının 4 cephesine birden balkonlar, hatta zemin kattaki dairelere bahçeler, eklenmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın