Oyun Geliştirme Üzerine Bir Yolculuk

Oyun Geliştirme Üzerine Bir Yolculuk

İstanbul Teknik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi Emre Karademir tarafından ICM492 Bitirme Projesi dersi kapsamında tasarlanan İTÜ Oyun Geliştirme Laboratuvarı/Ön Kuluçka Merkezi, ‘’Rush’’.

Konu

2020-2021 Bahar Yarıyılı Bitirme Çalışması Projesi’nin konusu, İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde yer alan İTÜ Bilim Merkezi’nin, ‘İTÜ Oyun Geliştirme Laboratuvarı/Ön Kuluçka Merkezi’ olarak yeniden işlevlendirilmesidir.

Yolculuk

Oyun geliştirmeye yeni başlayacak öğrenciler için tasarlanacak mekânın, öğrencilerin bu yolculuğuna eşlik etmesi fikri ile projenin tasarımına başladım. Her öğrenme sürecinde olduğu gibi oyun üretiminde de farklı süreçler olmaktadır. Bu süreçler bireylerin çeşitli mekânlara ihtiyaçlarını ortaya çıkarmaktadır ve bu mekânları bir yolculuğun durakları olarak düşünürsek bu yolculuğun sonunda bir üretim ortaya çıkmış olmakla birlikte bir ödül de vardır. Ben de bu fikirle yola çıkarak projenin konseptini bir oyun konsepti olarak tasarladım ve bunun sonucunda bir yolculuk hikâyesi ortaya çıktı. Bu yolculuk hikâyesi mekânı kullanacak olan bireylerin mekân içerisindeki yolculukları ile paralellik göstermekle birlikte hikâye için tasarladığım harita da mekânın özelliklerini taşımaktadır, hem iç mekânda patika ile uğradığımız alanlar hem de güneşin konumu açısından. Keza harita üzerinde düzenlenmiş her alan iç mekânda tasarlanmış alanlara referans vermektedir. Gezginin haritada uğradığı duraklar mekânda oyun geliştirecek bireylerin de uğradığı alanları temsil etmektedir. Gezginin takip ettiği patika ise iç mekanda hem mekanları birbirine bağlayan hem de öğrencilerin duraklarını oluşturan bir sirkülasyon alanı oluşturmaktadır. Tavandaki açıklıkların tasarımı tepe olgusuna gönderme yaparken arka girişteki pavyon alanı dalga geometrisinin iç mekândaki karşılığını oluşturmaktadır. Havuz alanı iki önemli işlev için düzenlenmiş olup, bunlar hem öğrencilerin grup halinde çalışmaları hem de game jam etkinliklerinin yapılmasıdır. Havuz alanı için tasarlanmış mobilyalar bu kullanım senaryoları için modüler olarak düşünülmüş olup gerektiğinde duvarlara asılabilir bir geometride tasarlanmıştır. Patikanın sonundaki seyir terası yine projenin konsepti olan yolculuğun sonundaki gözlemevine bir gönderme olup burayı kullanan bireylerin gökyüzünü izleyerek hoş vakit geçirebilecekleri bir alan olarak tasarlandı. Her bir alanı ile kullanıcılara farklı bir deneyim yaşatmak üzere tasarlanan alan bireylerin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayacak biçimde düşünüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın