Öveçler Çankaya Evi

Öveçler Çankaya Evi

Öveçler Nazım Hikmet Çankaya Evi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Öveçler vadisinin girişinde, Salkım Söğüt sokağı ile 1361. sokağın kesişiminde yer almaktadır. 1.242 m² lik bir arsa alanına sahip yapı, 2 bodrum, 1 zemin ve 1 kattan oluşmaktadır.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yapının ana girişi 1361. sokağın üst kotundan alınarak aynı sokak üzerinde iki giriş olacak şekilde planlanmıştır. Bu kamusal yapı, öğrencilerin ders çalışması için planlanan bir kütüphane, hobi ve kişisel gelişim için atölyeler ve çok amaçlı salonda verilecek hizmetleri kapsayacak bir program çerçevesinde tasarlanmıştır. Mevcut topografyanın verimli bir şekilde kullanımıyla, farklı katlara girişler ve her cephede farklı okunan kat sayısı ile yapı ön plana çıkmaktadır.

Yapı, kamusal bir park olan öveçler vadisinin giriş köşesinde yer aldığından, geniş bir yeşil alanla çevrelenmektedir. Yeşil alanlar yapıyı doğal bir ortamın içine çekip, şehir kalabalığından ve yapılaşmadan uzaklaştırırken açık ve güzel manzaralara sahip mekanlara olanak tanımaktadır.

Alandaki topografyanın eğimli olması, farklı cephelerden farklı girişler oluşturularak mekanların çevre kotlara bağlanmasına ve farklı kotlarda peyzajla bütünleşmelerine olanak sağlamıştır. Yapıya 3 farklı kottan giriş alınmıştır.

Yapı, üst kotta güney cephesinden 2 kat gözükürken, ana girişin olduğu doğu cephesinden 3 kat, kuzey ve batı cephesinden ise 4 kat gözükmektedir. Topoğrafyanın yapıyı her cephede farklı kat sayısında okutması yapı algısını zenginleştirmiştir. Yapının sokak algısı, güney cephesinin 2 katlı olarak gözükmesi ile çevresindeki konut dokusu ile uyumlu olmasını, kuzey ve batı cephelerinin Çetin Emeç Bulvarından 4 katlı olarak gözükmesi ise yapının kent ölçeğinde kendini okutmasını sağlamıştır. Yapının batı cephesi ile güney cephesi arasında bir kat yüksekliğindeki kot farkından ise istinat duvarı ile ayrılan bir teras oluşturularak yararlanılmış, çok amaçlı salona hizmet eden peyzajla bütünleşen bir teras düzenlemesi yapılmıştır.

Topoğrafyanın en düşük olduğu kotta bir servis avlusu oluşturularak, servis girişi alınmıştır. Yapı etrafındaki eğimden teraslamalarla, yeşil alan düzenlemeleri ile görsel ve fonksiyonel olarak yararlanılmıştır.

Cephelerde güneş açıları dikkate alınarak mekanlara kontrollü ışık almak ve cephede farklı açılardan farklı cephe algıları oluşturmak ve görsel illüzyon sağlamak için açılı duvarlar kullanılmıştır. Açılı duvarlar alüminyum çerçeveli pencere modülleri ve corten görünümlü alüminyum panellerle birlikte tasarlanmışlardır. Pencere çerçevelerindeki antrasit renk ve corten birlikte, farklı açılardan bakıldığında farklı cephe algıları oluşturmaktadır. Cephelerde beyaz mantolama, alüminyum çerçeveli ve corten panelli pencere ve kapı modülleri kullanılmıştır.

Bodrum katta yer alan çok amaçlı salon, semt halkının ihtiyaç duyduğu toplumsal geniş kapalı alan ihtiyacını karşılamaktadır. Bu salon, semt sakinlerine hitap edecek olup; bu salonda taziye toplantıları, spor etkinlikleri, sergiler, toplantılar, söyleşiler düzenlenmesi planlanmaktadır. Çok amaçlı salon için kot farklılıklarından yararlanılarak ayrı bir giriş kapısı düzenlenmiş, yapı sirkülasyonu rahatlatılmıştır.

Yapı tüm bireylerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Engellilere uygun girişler, otoparklar, tuvaletler ve büyük bir asansör tasarımın bir parçası olmuştur.

2.bodrum kat teknik hacimler ve depo olarak kullanılmakta, servis avlusuna açılmaktadır. 1.Bodrum katta yeşil terasa açılan çok amaçlı salon yer almakta, 1. bodrum kat giriş holü zemin kat ana giriş fuayesi ile atrium ile bağlanmaktadır. İki giriş alanı arasında görsel bir bağlantı sağlanmıştır. 1. bodrum katta soyunma odaları, geniş ıslak hacim grupları, elektrik odası ve depo bulunmaktadır. Zemin katta ise oldukça kapsamlı bir kütüphane, yönetim ofisi ve ana girişte yer alan bir bekleme salonu yer almaktadır. 1. katta hobi ve kişisel gelişim üzerine dersler vermek için 4 adet atölye bulunmaktadır.

Öveçler Nazım Hikmet Çankaya Evi, peyzaj, cephe tasarımı ve fonksiyonel bir planlama ile tüm semt halkına farklı mekânsal deneyimler yaşatmanın yanı sıra birçok alanda semt halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tasarlanmıştır. İçinde bulunduğu semt ölçeğine, eğimli topografyaya ve çevresine uyum sağlayarak yalın ve zengin bir cephe diline ve peyzaj tasarımına sahiptir.

Etiketler

Bir cevap yazın