Ortak Bir Avlunun Dönüşüm Projesi

Ortak kullanımda olan bir konut adası avlusunu yalnız işlevsel olmaktan çıkarıp topluluğun ortak kullanacağı bir mekana dönüştürmeyi amaçlayan proje Johansen Skovsted Arkitekter tarafından tasarlandı.

Ejerforeningen Nørrehus için yapılan proje, konut sakinlerinin kullandığı avluyu yalnızca işlevsel bir mekan olmaktan çıkarıp boş zaman için kullanılabilecek bir topluluk alanına dönüştürüyor. İlk aşamada tüm yüzeylerle, yeşilliklerin ekimiyle ve oyun alanıyla ilgileniliyor. İkinci aşamada ortak kullanılacak hizmetler, bebek arabası odaları, apartmanın işleriyle ilgilenen kişi için bir alan ve atıklarla geri dönüşümün yapılacağı bölge ele alınıyor.

Dönüşüm masrafları, konut birliğinin bakım bütçesinden artanlarla yapıldı ve proje ancak var olan döşemelerin tutulmasıyla uygulanabilir kılındı. Bu nedenle avlunun orjinal çizgileri olduğu gibi kaldılar; fakat yeni bir çerçeve kazandılar. Bu durum projeye eski ile yeni, düz çizgiler ve eğriler arasında ilginç bir tansiyon verdi. Temizlenmesi zor olan kirletilmiş kent zemini, üstleri yeni toprakla örtülen küçük tepeler yapmak için kullanıldı. Büyük beton tabakalardan inşa edilip boydan boya alanı geçen iki diyagonal yol, farklı fonksiyonları avlu boyunca birbirine bağladı.

Halihazırda orada olan, üstü cam kaplı çelik strüktürün etrafı yeni bir ahşap strüktürle çevrelendi. Ahşap strüktürün yapısal elemanları dışarıya açılarak yapıya bir bahçe pavyonu görünümü kazandırıldı. Ritmik strüktür yapıyı birleştirirken, aynı zamanda daha küçük segmentlere ayırdı. Atölyenin çatısı, standart dairesel bir boşlukla gökyüzüne açıldı. Strüktürdeki değişimler hacimleri farklılaştırdı. Avlunun içine bakan yüzey aynalarla kaplanarak peyzajın yeşil deneyimi genişletildi.

Etiketler

Bir cevap yazın