ODTÜ’den Junior

ODTÜ’den Junior

ODTÜ’den Junior, Zahan Mimarlık tarafından tasarlanan, geleceğin ODTÜ'lülerine yönelik ODTÜ logolu giyim ürünlerinin, oyuncakların, zeka oyunlarının ve çocuk kitaplarının bulunduğu; ODTÜ çarşıda, yerleşke içerisinde 94 m2’lik bir dükkan içerisinde kurgulanan bir satış ofisi.

Tasarımcılar Anlatıyor:

Tasarım konsepti, çocukların yaratıcılığını harekete geçirmek üzerine kurulmuştur. Tasarımda pastel renkler ve mekanda çocukların özgürce dolaşırken zarar görmesini önlemek amaçlı kenarları yumuşatılmış formlar kullanılmıştır. Ana program ürün satışı olmasına karşın, mekan; çocukların da vakit geçirebileceği, atölyelerin düzenlenebileceği ek programlarla donatılmıştır. Mekan satış alanı (68 m2), kitap okuma alanı (7.5 m2) ve ofisten (18.5 m2) oluşmaktadır. Mağaza satış alanında markanın ürün çeşitliliği göz önünde bulundurularak sabit ve hareketli özel satış üniteleri tasarlanmıştır. Üniteler ihtiyaca göre raf, askı, çekmece, dolap olarak çeşitlendirilmiştir.

Tasarımın ana omurgasını kuran yuvarlak kesitli borular, ışığın içeri sızdığı giriş cephesi önünde tasarlanan atölye masa ve sandalyelerinin üzerinde bir örüntüye dönüşerek eylemin alanını tariflemiştir. Aynı zamanda bir aydınlatma elemanına evrilerek atölye bölümünün aydınlanma ihtiyacını da karşılamaktadır. Çocuk ergonomisine göre tasarlanan masa ve sandalyeler birçok çocuk atölyesinin mekanı olacaktır. Borular hareketli teşhir ünitelerinin de taşıyıcı görevini üstlenerek tasarımın baskın öğesi olarak öne çıkar. Kasada aileler beklerken çocuklar da düşünülerek satış bankosu üzerinde dev bir abaküs düşünülmüştür. Bunun yanı sıra duvarlar delikli panellerle kaplanarak, panel deliklerine takılan oyuncaklarla, burayı ziyaret eden çocuklar tarafından duvarların kurgulanması beklenmektedir. Böylelikle mekan her minik ziyaretçiyle etkileşime geçerek değişim içerisinde olacaktır. Kitap okuma alanında masa ile oturma pufları iç içe geçebilir biçimde bir bütün olarak tasarlanmıştır. ODTÜ kampüste yaşayan, gün içerisinde karşılaştığımız canlılarla çocukların dostluğunu pekiştirmek için kirpi, köpek, tilki, kedi soyutlanarak ortaya çıkan formlardan masa ve puflar için ilham alınmıştır.

Cephe ve Dış Mekan
Yuvarlak formlardan ve konseptin renk paletine uygun tasarlanan cephede, kapı 2 kanat tasarlanırken 1 kanatı özel olarak miniklerin de girebileceği boyutta çalışılmıştır. Dış mekan bahçe için, yine borularla tasarlanan oyun ekipmanındaki soyut durum, çocuğa ne yapması gerektiğini dikte etmeden (bir kaydırak veya salıncaktan öte) eylem olasılıklarını aktif olarak keşfetmeye davet eder. Sınırsız olasılıklar içeren bu oyun ekipmanı iç mekan tasarımının bir parçası olarak bahçede konumlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın