Musée des Confluences

Coop Himmelb(l)au'nun tasarımı, uluslararası yarışmayla yapılan Musée des Confluences'ın yapımı 2014 yılında tamamlandı.

Lyon’da Doğal Tarih Müzesi için 2001 yılında açılan uluşlararası yarışmada müze, ürünlerin sergilendiği bir galeri olarak değil, “bilgi transferni sağlayan bir ortam” olarak ele alındı.

Müze binası, Rhône ve Saône nehirlerinin birleştiği noktada 100 yıl önce yapay olarak genişletilmiş bir yarımadanın üzerine inşa edildi. Bu alanda inşaatın zor olacağı baştan belli olmasına rağmen (536 metrelik kazıkların güvenli bir şekilde toprağa çakılması gerekiyordu) kentsel gelişim açısından bu konumun önemi çok açıktı. Yapı, güneyden yaklaşan ziyaretçiler için hem belirgin bir giriş hem de kentsel gelişim için bir başlangıç noktası olarak hizmet sağlıyor.

Bilginin müzesini inşa etmek için, ikonik bir geçite benzer karmaşık yeni bir form tasarlandı. Yeni geometrilerin ortaya çıkardığı yeni şekiller sayesinde diğerlerinden sıyrılan bir yapı. Pointe du Confluent’a doğru şehirden gelen ziyaretçilerin önünde engel oluşturmaması gereken bir yapı. Bu nedenle, altında kamusal mekan yaratmak amacıyla, “destekler üzerinde yüzen, geçilebilir yapı” tasarımın ana fikriydi.

Esas olarak, yapı 3 bölümden oluşuyor. Hafifçe yükseltilmiş bir taban üzerinde bulunan binada, 327 ve 122 kişilik 2 oditoryum ve çevre okulların kullanabileceği eğitim amaçlı çalışma alanları depoların ve sergiler için yapılan atölyelerin yanında yer alıyor.

Crystal” isimli giriş yapısı sergi alanlarına dikey erişim sağlarken, kente doğru bir geçiş alanı oluşturuyor. “Escape liant“, bağlantı yoluna ise rampa, merdiven veya asansörle ulaşılabiliyor. Bu yolun sağ ve solunda bir tanesi iki katlı olmak üzere kişisel sergi salonları yer alırken, yolun sonunda iki nehrin kesiştiği Pointe du Confluent’ın manzarası bekliyor. Köprü gibi tasarlanan çelik strüktür kolonsuz sergi mekanları oluşturmayı mümkün kılmış. İdari ofisler sergi salonlarının üzerinde yer alıyor.

Binanın altında, meydanda yer alan küçük göldeki dalgaların yansıması neredeyse uçuyormuş gibi gözüken çıkmaların yüzeyine yansıyor. Meydanda yer alan bir bar aslında mekanın kamusallığına dair işaretler barındırıyor. Üst katta yer alan kafeye de ulaşım serbest.

Giriş yapısında damla şeklindeki konstrüksiyon ise yapısal bir eleman. Formu, iki nehrin kesişiminde oluşan türbülanslı akışından referans alınarak yaratılmış. Böylelikle yer çekimi ile birlikte giriş binasının çelik strüktürünün ağırlığı üçte bir oranında azaltılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın