Mixed House

Mixed House

ARCHSTUDIO tarafından tasarlanan proje, Pekin'in eteklerinde yer alan, çoğunlukla bir veya iki katlı avlulu evlerden oluşan bir köyde yer alıyor.

Köydeki evlerin çoğu güneye bakıyor ve kırmızı tuğlalara sahip. Aynı zamanda, köyün doğal dokularıyla harmanlanmış renkli çelik çatılı veya cam çatılı gecekondular gibi değişen yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için yerel köylüler tarafından bağımsız olarak inşa edilen çeşitli ek yapılar da bulunuyor.

Proje, köydeki bir avlulu evin dönüştürülmesi. Şu anda şehir merkezinde yaşayan işveren, bir aile tatil evi ve arkadaşlarla buluşmak için bir mekan yaratmayı hedeflemiş. ARCHSTUDIO, bu projeyi tasarlarken eski ve yeniyi harmanlayan bir mimari statü sunmayı ve proje ile köyün yapılı peyzajı arasında bir bağlantı kurmayı amaçlamış. Amaç, yenilenen mimarinin göze batmayan bir dille köye entegre edilmesini sağlamak ve evin içinde zengin, doğal bir küçük dünya yaratmak.

Mimari formların karışımı: Eski ev ve yeni ahşap yapı

Orijinal mimari, iki avlu, iki eğimli kiremit çatılı bina ve birkaç düz çatı hacminden oluşan bir avlu bileşimi. Alan araştırmasının ardından tasarım ekibi, sıklıkla kullanılan ve yapısal olarak iyi durumda olan kuzey binasını muhafaza etmeye ve uygun şekilde dönüştürmeye; tarihi değeri olan güney binasının yenilenmesi ve korunmasına ve geçici kullanım için inşa edilmiş diğer yardımcı birimlerin sökülmesine karar vermiş.

Yeni ekleme, alanın ortasındaki eski odaların yerini alan ve günlük yaşam alanları yaratmak için kuzey- güney yönüne doğru uzanan dalga yüzeyli ahşap bir yapı. Bu sayede avlu bileşimi için yeni bir desen şekillendirilmiş. Yeni ahşap hacim, eski çatılarla aynı doğrultuda dalgalanıyor ve altında oturma odası, yemek odası ve mutfak dahil olmak üzere büyük kamusal yaşam alanlarının bulunduğu iki sürekli mahya oluşturuyor. Ayrıca, ahşap konstrüksiyonun çatısı altında iki adet düz çatı yapı bloğu uzatılarak iki yatak odası, garaj ve banyo gibi yardımcı işlevler barındırılıyor. Kuzey cephedeki eski bina için, tasarım ekibi çatı yapılarını ortaya çıkarmış ve iç mekana iki yatak odası ve bir oturma odası yerleştirmiş. Yeni ahşap konstrüksiyonun eklenmesi, çatıların dalgalı katmanlarını güçlendiriyor böylelikle eski ve yeni bina hacimleri arasında bir diyalog yaratıyor.

Davranışların karışımı: Avlu ve iç mekan

Bir ön bahçe ve arka bahçeye sahip orijinal mekan, farklı ölçekler, manzaralar ve işlevlerle altı yeni avlu oluşturmak için yeniden düzenlenmiş. Ön bahçe, alanın güneybatı çekirdeğinde yer alıyor. Metal kapı açıldıktan sonra ortaya çıkan bir bambu yol, bina sakinlerini bina girişine götürüyor. Kapıyı itip fuayeye girince akçaağaçlı bir avlu beliriyor. Farklı mevsimlerde doğanın renklerini sergileyen akçaağaç, oturma odası ile yemek odası arasında öne çıkan bir görünüm haline geliyor. Oturma odası ile güney çevre duvarı arasındaki boşluk, ağaçların ve taşların yerleştirildiği bir yan avlu oluşturuyor. Güneşli günlerde, avluyu içeriye doğru genişletmek için oturma odasının katlanır kapıları tamamen açılabiliyor.

Kuzeye doğru ilerledikçe, kullanıcılar yenilenmiş eski binaya ulaşıyorlar. Burada mutfak ve yemek odası yatay olarak açılıyor ve eski- yeni çatı yapıları birbirleriyle diyalog kuruyor. Yemek odası ile bir komşu evinin duvarları arasında, bir bambu korusunda yeme içme deneyimi sunan bir bambu bahçesi var.

Yemek odasından geçildikten sonra arka bahçeye ulaşılıyor. Bu avlu esas olarak açık hava etkinlikleri için ve yarı açık bir veranda ile bağlantılı. Büyük bir ağaç dikilmiş, bu dinlenmek ve sohbet etmek için hoş bir ortam sağlıyor.

Arkadaki alan yatak odası alanı. Kuzey yapı ve ahşap yapı, dar bir avlu oluşturarak cam bir koridorla birbirine bağlanmış. Üç yatak odası, dış mekan manzarasına doğrudan bir görünüm sağlıyor, aynı zamanda dışardan görüşü engelleyerek günışığı ve havalandırma ihtiyaçlarını karşılıyor. Çeşitli avluların düzenlenmesi, iç mekanın her köşesine doğal bir canlılık getiriyor.

Eski ve yeninin karışımı: Yapılar ve malzemeler

Yeni inşa edilen ahşap yapı, ana malzeme olarak sedir kontrplağı. Geleneksel Kuzey Çin evlerinin özelliklerini yansıtmak için geleneksel kirişli çerçeveler uygulanmış. Düşük karbonlu ve yenilenebilir bir doğal yapı malzemesi olan kontrplaktan tam olarak yararlanılmış. Yeni eklenen ahşap konstrüksiyon, mevcut eski evin ahşap çerçevesini yeni yapısal ifadelerle devam ettiriyor ve böylece eski ve yeni arasında bir diyalog yaratıyor. Ayrıca dalga yüzeyli yeni çatı, maliyetleri kontrol etmek için minimum kesitlere ve maksimum açıklıklara sahip kirişler ve kolonlarla inşa edilmiş.

Kapı ve pencerelerde sabit ısıcam ve lamine bambu panellerden yapılmış açılabilir çerçeveler kullanılmış. Sağlam açılabilir pencere çerçeveleri havalandırmayı iyileştirmeye yardımcı oluyor ve sabit cam bölmeler eksiksiz dış görünüm sağlıyor. Ayrıca, tüm iç mekan sabit mobilya parçaları, lamine bambu paneller kullanılarak özelleştirilmiş. Kontrplak, lamine bambu ve mevcut ahşap kiriş gibi malzemeler, eski ve yeninin bir birleşimini oluşturuyor.

Yeni inşa edilen çevreleme duvarları tamamen yerel olarak geri dönüştürülmüş kırmızı ve gri eski tuğlalardan yapılmış ve bu da atık malzemelerin yeniden kullanılmasını sağlamış. Tasarım ekibi, mevcut binaları yenilerken, kırmızı tuğla duvarları ortaya çıkarmak için korunmuş kuzey binasının dışındaki beyaz seramik karoları söküp cilalamaya karar vermiş. Tasarımcılar, güneydeki binanın çatısını sökerken, orijinal yapılarının ciddi şekilde hasar gördüğünü ve altındaki duvarların çökme riski altında olduğunu görmüşler. Bu nedenle çatıyı sökmüş ve bazı eski ahşap parçaları yenileriyle değiştirmişler. Bu arada duvarlar eski gri tuğlalarla aslına uygun olarak yeniden yapılmış.

Zemin, suya ve toza karşı daha iyi direnç gösteren yeni kırmızı tuğlalarla kaplanmış. Çatılar, hafif, maliyet tasarrufu sağlayan ve uzun ömürlü olan kırmızı vermikülit* kaplı metal kiremitlerle kaplanmış. Bu metal kiremitlerin kırmızı yüzeyleri, köyde yaygın olarak görülen kırmızı kiremitlerle uyumlu.

Tasarım ekibi, avlular oluşturarak, yapıları güncelleyerek ve malzemeleri yeniden kullanarak eskiden yeniye evrim için sürdürülebilir bir tasarım stratejisi icat etmiş. Ayrıca, kırsal mimarinin yenilenmesinde, yeni olanaklar yaratmak için özelliklerin korunmasında, stillerin koordine edilmesinde ve maliyetlerin kontrol edilmesinde bir denge sağlanmış.

*Vermikülit, mikanın doğal aşınmasıyla oluşmuş magnezyum alümino slikat kil mineralidir.

Etiketler

Bir cevap yazın