Meinier Okulu

Meinier Okulu

İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nun Meinier kasabasında 2021 yılında inşa edilen okul, Mue atelier d'architecture tarafından tasarlandı.

Mevcut iki okul binasına eklenen yapı, dar bir kentsel alanda konumlanmasına rağmen kamusal alan oluşturmayı ve çevresiyle zengin bir iletişim kurmayı başarıyor.

Okul programı, bölgedeki mütevazı ama istikrarlı nüfus artışına yanıt olarak anaokulu ve ilkokulu bir araya getiriyor. 2017 yılında açılan mimari yarışma ile 120 teklif arasından seçilen Mue Atelier d’Architecture tasarımı proje, yerleşimi, rasyonelliği ve hassas nitelikleri sebebiyle tercih edilmiş.

Bölge içerisinde örnek bir gelişim teşkil eden yeni tesis, yenilenen şehir merkezini tamamlayan bir niteliğe sahip. Kompakt mimari, kamusal alanı genişletmeyi ve mevcut yeşil alan ile bağlantı kurmayı mümkün kılıyor; şehir merkezinin mekânsal sürekliliğinin bir parçası haline geliyor. Yalın kütle, sıvalı cephelere ve bir çerçeve sağlayan düzenli açıklıklara sahip binalardan oluşan izole yapılı çevreye uyum sağlıyor.

Bağlamı ön planda tutan hacmiyle olabildiğince hassas bir müdahale yaratmayı hedefleyen okulun ana cepheleri, prefabrike beton panellerle kaplanmış. Taraklanmış çerçeveler, kumlanmış dokuya sahip ana elemanlar ile tezat oluşturarak açıklıkları ve meşe doğramaları vurguluyor. İç mekânlarda ise mozaik, ahşap ve beton gibi doğal ve dayanıklı malzemeler tercih edilerek sıcak bir yumuşaklık kazandırılmış.

Binalar arasındaki uygun mesafeler, uyarlanmış oranlar, malzemeler ve inşaat detayları ile hoş ve davetkâr bir mekânsallık hissi sağlanmasının hedeflendiği ve hacimsel okunabilirliğin dikkate alındığı okulda, tümü üst kata konumlandırılan ve kuzeye yönlendirilen sınıflar, tek tip gün ışığından faydalanıyor ve sıcak hava dalgaları sırasında korunaklı mekânlar sunuyor. Binanın tüm uzunluğu boyunca sınıf dağılımı, kullanıcıları tarafından kolayca sahiplenilen cömert ve aydınlık alanlar yaratıyor.

Aynı prensip ile planlanan zemin kat doğrudan avluya açılıyor ve lobi, idari birimler, ders dışı tesisler ve sokağa bakan eğitim atölyelerine erişim sağlıyor. Anıtsal bir merdiven ile üst kattaki dersliklere ve bitki odaları ile depoların bulunduğu bodrum kata erişiliyor.

Çatıdaki fotovoltaik güneş enerji ünitesi ve bir ısı pompası ile enerji üretimi gerçekleştirilirken havalandırma ise kullanıcılar tarafından işletilen basit bir sistem ile sağlanıyor. Yönlendirme, yerleşik hacim ve dıştan yalıtılmış yüksek performanslı kabuk ile enerji kullanımını en aza indirgemeyi amaç edinen tesis, olabildiğince basit bir kullanım ve bakım süreci sunuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın