McGill Üniversitesi Enerji Santrali

Kanada’da Montreal şehrinde bulunan McGill Üniversitesi’ne ait enerji tesisleri, Les Architectes FABG tarafından tasarlandı.

McGill Üniversitesi, elektrik kesintisi durumunda faaliyetlerini koruyacak ve jeneratörleri barındıracak yeni bir binaya ihtiyaç duymuş. Yapılan çalışmalar belirlenen iki adet 1.5 MW jeneratör ve gelecekte olası bir üçüncü jeneratöre da alan sağlayacak yapı Ferrier binası ile Wong pavyonu arasına yerleştirilmiş.

Tasarımcılar, duyarlı bir yanıt oluşturmak için tarihsel araştırma, mimari, mühendislik, peyzaj ve kentsel akustiği birleştiren çok disiplinli entegre bir tasarım uygulamış.

Mount Royal tarihi ve doğal koruma alanının bir parçası olan eğimli arsa, bir zamanlar araç park yeri olarak kullanılmış ancak bir süredir metruk bir alan. Önerilen konseptler dahilinde, şeffaf ve geçirgenlik korunurken kampüsün üstü ve altı arasında bağlantı kurulması, arazinin eğimi yapılandırılırken bitki mevcudiyetinin sağlanması, Trenton taşlarının kullanımıyla McGill’in kendine özgü karakterine saygı duyulması hedeflenmiş.

Kireçtaşı podyum üzerinde yükselen cam bir pavyon olarak tasarlanan yapı, üniversite kampüsünün kalitesini ve özgünlüğünü artırmaya yardımcı olmayı hedefliyor. Jeneratörler, Dr.Penfield Caddesi kotundaki pavyonun içine yerleştirilmiş. Çatıdan uzayan konsol, yapıyı Ferrier binasından ayırıyor ve dış merdivenle kampüsün üstünü ve altını birbirine bağlayarak doğu-batı ekseni boyunca yeni bir geçit/çardak oluşturuyor. Yapının altında bulunan havalandırma bölmesi Wong pavyonunu Ferrier binasına bağlayan buhar borularını gizlerken gerekli havanın girişine izin veriyor.

Kampüs mobilyaları ve dış mekân hizmetleri için gerekli depolama ve bakım alanları eğimin eteğine yerleştirilmiş yapı kampüsün geri kalanına paralel konumlanıyor. Merdivenin yanında yer alan karaağaç korunmuş ve mevcut kaldırımlar genişletilerek yaya trafik ağı zenginleştirilmiş.

Alçak bir bina olması nedeniyle görüş hizasında bulunan çatı kotunun örtülmesi için çatı bitki örtüsü ile kaplanmış. Çatı yüzeylerinde ve duvarlarda, eski yapılarda kullanılmış olan kurşun malzemesinin yarattığı çevresel riskler nedeniyle, kalaylı bakır yerine alüminyum panel üzerine floropolimer boya kullanımı tercih edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın