Mansiyon, Kartalkaya Dağ Oteli, Kayak (Doğa) Gençlik Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

İsa Ünlü, Tuğba Acar, Hümeyra Mat ve Belkıs Yanar, ekip olarak katıldıkları Kartalkaya Dağ Oteli, Kayak (Doğa) Gençlik Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı.

Kış turizmi, dört mevsimi bir arda yaşayan ülkemizin önemli ticari ve kültürel faaliyetleri arasında yer alır. Avrasya, Arap ve Afrika levhalarının kesişiminde bulunan bu topraklar, levhaların oluşturduğu eşsiz dağ ekosistemlerinin süslediği geniş coğrafyalara ve beraberinde farklı iklimsel deneyimlere ev sahipliği yapmaktadır. İç Batı Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan Köroğlu Dağları, dağ iklimi ve ekosistemlerinin en iyi örneklerinden biri olup asırlık çam ormanları, engin dağ topografyası ve eşsiz faunası ile Anadolu’nun çeşitliliğinden ve birlikteliğinden doğan zenginliğini en iyi yansıtan bölgelerden biridir. 2200 metrede alpin çayırlarla kaplı zirvesinden, eteklerindeki engin yaylalarına varana değin tüm bu coğrafya; insan-doğa etkileşimlerinin merkezinde, insana pastoral bir zenginlik ve dinginliği deneyimleme fırsatı tanır.

İstanbul ve Ankara arasındaki tampon bölgede yer alan Bolu ve hinterlandındaki Kartalkaya, iki metropol arasında popüler bir kış destinasyonu olarak her yaştan kullanıcıya yönelik önemli bir turizm merkezidir. Kent ile olan kuvvetli ulaşım ağları, bu merkezi günübirlik ve kısa süreli kış tatili aktiviteleri için önemli bir odak noktası haline getirmektedir.

Bu kapsamda tasarladığımız dağ oteli ve gençlik kayak merkezi, gençlere kısa süreli de olsa şehrin karmaşasından uzaklaşabilecekleri, Bolu’nun eşsiz dağ ekosistemini deneyimleyebilecekleri ve özgürce sosyalleşebilecekleri bir arayüz sunmaktadır. Dört mevsim dağ sporlarına hizmet eden merkezin doğa ile uyum, yerel malzeme kullanımı, erişilebilirlik gibi pek çok konuda bulunduğu bölgede bir örnek teşkil etmesi planlanmaktadır.

Temelde gençlere yönelik olarak düşünülen merkez, her yaştan kullanıcıyı ağırlayacak şekilde tasarlanmıştır. Toplam 40 kişi kapasiteli konaklama işlevinin yanında bir restoran, sauna ve spor sonrası dinlenme alanı, termal havuz, dağ sporları eğitim sınıfı ve kayak malzemeleri salonu gibi farklı mekansal işlevlere ve kayak pisti, ateş çukuru gibi açık aktivite alanlarını da bünyesinde barındırmaktadır.

Ana yapı malzemesi, bölgenin yerel kimliğine uygun olacak şekilde ahşap olarak tercih edilmiş, sürdürülebilir ve doğa ile bütünleşik bir tasarım kurgusu oluşturulmuştur. Cepheyi tamamlayıcı bir unsur olarak açıklıklar mümkün olduğunca geniş tutulmuş ve ince kesitli çelik doğramalar ile çözülmüş, bu sayede her mekanda manzaraya tam hakimiyet yakalanmıştır. Peyzaj düzenlemesinde yine bölgede çokça bulunan bazalt taşı ve ahşabın birlikteliği ile doğal ve estetik bütünlük sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın