Like A Jack-In-The-Box

Like A Jack-In-The-Box

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Çağla Çalışkan tarafından 2017 yılında, İç Mimarlık III. Projesi kapsamında tasarlanmış olan ofis projesi, okula gitme eylemini sorgulayan ÜTOPİK bir eğitim ofisidir.

Konseptinin ütopya olduğu eğitim ofisinde gelecekte her şeyin mükemmel olduğu düşünülmektedir. Projenin ütopyası ise ideal eğitim sistemidir. Gelecekte gelişen teknoloji ile birlikte ütopyanın insanlara sunduğu olağanüstü bir eğitim sistemi vardır.

Projenin ilhamını aldığı İstanbul’da bulunan Lexpera Yayın Evi, tasarımına bir sloganla yola çıkmıştır; ‘ Tüm kitaplar rafa kaldırıldı’. Bu sloganla birlikte yayın evinin tam kalbine kitapların sergilendiği bir raf sistemi geliştirmişlerdir ancak kitaplara dokunulmasına izin verilmeyerek bir paradoks oluşturmuşlardır. Bu ilham ışığında tasarlanan eğitim ofisinde düşünülen paradoks; eğitimi geleneksel sınıf ortamından ayrılmasıdır. Eğitim tamamen dijital bir ortamda ve anahtar kelimelerle yapılmaktadır. Okula gitme eylemini sorgulayan eğitim ofisinin sloganı ‘Like A Jack-In-The-Box’tır.

Mekan tasarlanırken paradoks merdiveni bir ilham kaynağı oluşturmuştur. Planda, birbirine paralel akslarla oluşturulan koridorlar sayesinde odaların geometrik şekilleri birbirine zıt gibi gözükmektedir ancak birleştiklerinde bir bütünü oluşturmaktadır. Paradoks fikri bu zıtlıklar ışığında devreye girmektedir.

Ofiste verilmekte olan eğitim; öğrenciler olmaksızın yalnızca küçük stüdyolarda, eğitmenler eşliğinde, hologramlar kullanılarak yapılmaktadır. Mekan ismini bu çekim stüdyolarından almıştır. Dışarıdan durağan gözüken kapalı odalar, içeride hareketli ve heyecanlıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın