L’École de l’Étincelle

L’École de l’Étincelle

Agence Spatiale, Appareil Architecture ve BGLA architecture tarafından işbirliği içerisinde tasarlanan École de l'Étincelle, Kanada'nın Québec eyaletindeki Joachim Park'ın kalbinde yer alıyor.

Mimari yaklaşım, geleneksel olarak kurumsal bir yapı olan okulu yenileyerek çocuklar için samimi, erişilebilir ve sıcak bir ortama dönüştürmeyi; onların ölçeğinde yapılar inşa etmeyi amaçlamış. Okulun karakteristik eğitim yaklaşımı projeyi etkilemiş, güven verici ve tanıdık bir mimari oluşturulmuş. Okulun öncelikli misyonu, öğrencileri okulu sevmeye ve kendilerini evlerindeymiş gibi rahat hissetmeye teşvik edecek sakinleştirici ve güven verici bir atmosfer yaratmak şeklinde tanımlanmış.

École de l’Étincelle tipik Saguenay yaşam tarzını yansıtacak şekilde doğal çevreyle güçlü bağları olan bir proje olarak hayata geçirilmiş. Bunu yansıtmak için mimarlar büyük ölçüde yerel malzemelerden yararlanmış. Okul, mimari çerçevesinden iç tasarımına kadar tamamen ahşaptan yapılmış.

Okulun içinde, farklı işlevleri tanımlayan üç ayrı bölüm tasarlanmış. Caddeye bakan bölümde, zemin katta personel odalarını ve bir alt katta okul öncesi sınıfları kapsayacak şekilde planlanmış.

Merkezi bölümde, geleneksel kütüphane bir toplumsal öğrenme merkezine dönüştürülmüş ve alanın tüm toplum için erişilebilir olmasını sağlanmış. Kütüphanenin bir tarafında, en son dijital teknolojilere sahip çok amaçlı bir alan olan yaratıcı laboratuvara yer verilmiş. Bu ortak alanlar dizisi, restoran ölçeğinde bir mutfakla tam donanımlı bir mutfak laboratuvarı ile sona eriyor. Okulun bahçesinden elde edilen hasat, pişirilmek ve diğer öğrenciler ile toplumla paylaşılmak üzere bu mutfağa getirilmesi planlanmış.

Sol  bölümde ise sınıflara yer verilmiş. Yapının peyzaj içindeki konumlandırılması ile  tüm sınıfların doğal, kuzey güneş ışığından yararlanması sağlanmış. Öğrencilerin kendilerini yönlendirebilmeleri için daha fazla işaret oluşturmak amacıyla, her sınıfa sınıf mimarisinin önemli bölümlerinde görülen farklı bir renk atanmış. Her sınıfın ortasındaki ortak çalışma alanları kamusal meydanları şeklinde tasarlanmış.

Güneş alan ara mekanlar her bir bölümün arasındaki boşlukları birbirine bağlamak üzere hayata geçirilmiş. Kütüphaneye okulun her yerinden ulaşılmasını sağlayan ara alanlarla, öğrencilerin gün boyunca dinlenebilmeleri için sıcak bir atmosfer yaratılmış.

Eğitim programının ayırt edici bir unsuru olarak ana yapının yanında planlanan dağ evini andıran ek bir bölüm özel ihtiyaçları olan genç bireyleri ağırlamak ve sosyo-duygusal gelişimi teşvik etmek için ayrılmış bir alan olarak tasarlanmış. Alanda bir eve benzer şekilde, küçük bir oturma odası, adalı bir mutfak ve bir yemek alanına yer verilmiş.

Peyzaj mimarları, serbest keşfi teşvik eden, oyun yapıları ve çeşitli oval şekilli zemin işaretleri aracılığıyla hayal gücünü harekete geçiren bir avlu tasarlamış.

Okul, verimli enerji kullanımının mükemmel bir örneği olarak hayata geçirilmiş. Elektromekanik sistemleri; sürdürülebilirlik, konfor, operasyonel basitlik ve mimari ile uyum olmak üzere dört ana kriter doğrultusunda geliştirilmiştir. Tüm binanın sıcaklığının merkezi hava kaynaklı ısı pompaları ile kontrol edilmesine imkan verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın