Kültür Sanat Merkezi Projesi – Cam Sanatları

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Sıla Cesur tarafından 2019-2020 Güz Dönemi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü - Proje 5 kapsamında Yasemin Civelek Dura proje yürütücülüğünde tasarlanmış kültür & sanat merkezi projesi.

Proje Raporu

İstanbul, Ortaköy sahil şeridinde yer alan tarihi Esma Sultan Yalısı içerisinde, tarihi yapıyı bozmadan yeni bir strüktür oluşturulması ve içerisinde kültür-sanat merkezi barındırması üzerine kurulu proje, spesifik alan olarak cam sanatlarını baz almış ve içerisinde buna uygun atölyeler,etkinlikler ve geçici-kalıcı sergilere yer vermiştir. Konsept olarak camın kırılgan,dağılabilir,parçalanabilir durumları ele alınmış iki ve üç boyutta yansıtılması amaçlanmıştır.

Üç katlı tarihi kabuğun içerisine kurulan ve cephesi tamamen camdan oluşan taşıyıcı kabuk, bünyesinde üç kat barındırmaktadır. Giriş cephesine bakan cephede tamamen camdan, üçgen formlar ile çeşitli kırıklıklar yaratılmış, dinamizm amaçlanmıştır. Cephedeki üçgenlerin belirli kısımları cam yerine tamamen opak malzeme ile kapatılarak dolu-boş ilişkisinin dengelenmesi sağlanmıştır.

Tarihi kabuğun giriş cephesinden içeri adım atıldığında ziyaretçileri tavanı açık, geniş bir avlu karşılamaktadır. Bu düşünce; kabuk içine yapılan dinamik cephenin ilk bakışta daha çarpıcı olmasına fırsat tanımak ve eski-yeni ilişkisinin daha net görülebilmesi amacıyla yapılmıştır. Buradan zemin katta bulunan alanlara kolayca dağılınabilir.

Katlar boyunca düşey şekilde sol tarafta hareketli, aktif bölümler, sağ tarafta ise daha sakin,sessiz bölümler olmasına gürültü faktörü nedeniyle dikkat edilmiştir.

Zemin katta kafe, kalıcı sergi, tuvaletler, personel odası, lobi, danışma ve satış birimi bulunmaktadır. Sol tarafta bulunan iki adet kapalı, tamamı ayna kaplı üçgenlerden oluşan kütleler ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatmak için oluşturulan kalıcı sergilerdir. Dışı gibi içi de tamamen aynalardan oluşan bu kütleler içerisindeki aynaların çarpık yerleşimi ve içerisinde bulunan ışık oyunları sayesinde ziyaretçilere bir ilüzyon sergilemektedir. Kalıcı serginin etrafında ise ziyaretçilerin bahçeyle ilişkisini koparmadan keyif yapabilecekleri ufak bir kafe bulunmaktadır. Yönetim binası bahçede, ayrı bir binada kurgulanmıştır.

Ortadaki merdivenlerden yukarı çıkıldığında ise sol tarafta ziyaretçilerin manzaraya karşı dinlenebilecekleri asıl kafe bölgesi tanımlanmıştır. Kafenin ortasındaki galeri boşluğu aşağısındaki aynalı kütlelerin üzerinde konumlandırılmış bu sayede iki kat arasında keyifli bir ilişki oluşması amaçlanmıştır. Katın sağ tarafında ise kütüphane konumlandırılmıştır. Kafe ile kütüphanenin ortasında kalan kısma ise servis bankosu yerleştirilmiştir. Bu sayede hem kafedeki insanların hem de kütüphanedeki insanların kolayca çay,kahve vb içecekleri alabilmeleri sağlanmıştır.

En üst kata çıkıldığında ise sol tarafta ziyaretçilerin katılımı ile yapılan cam atölyesi kısmı bulunmaktadır. Üç duvarı cam kaplı olan atölye, diğer ziyaretçilerin de izlemesine fırsat vermektedir. Cam boyama üzerine kurulu atölyede yapılıp beğenilen çalışmalar çeşitli zamanlarda atölyenin hemen yanındaki geçici sergi alanlarında da sergilenmektedir. Katın diğer tarafında ise konferans salonu ile fuaye alanı bulunmaktadır. Konferans salonunun geniş duvarına ahşap üçgen paneller ile dinamizm kazandırılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın