Konak Pier – İzmir Liman Bölgesi Fikir Projesi

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri 2011-2012 Bitirme Projesi Yarışması 2.lik Ödülü'nü kazanan Ege Üniversitesi - Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Selçuk Aksoy ve Hilal Eyecioğlu'nun projesi.

Tarih boyunca liman kenti olan İzmir, önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması, kozmopolit yapısı, görüşü ve vizyonu ile yıllarca ön plana çıkmıştır. Sürekli göç alarak hızla gelişen İzmir, 1950’li yıllara kadar herhangi bir Akdeniz kenti ile eşdüzeyde sayılabilirken, sonrasında önemini günden güne yitirmiştir. Geçici çözümlerle, halkın kullanımına açılan, sadece çim yüzeyden oluşan dolgu alanlar günümüzdeki gereksinimleri karşılamak için yetersiz kalmıştır. Yıllar ilerledikçe artan dolgu alanlar, ulaşım araçları ve yeni yollar kent politikası haline gelmeye başlamışken, bu çalışmayla bunlar sorgulanmış ve yeni öneriler, yeni anlayışlar getirilerek “tarih, kültür, eğlence” olmak üzere üç anahtar kelime üzerinde durulmuştur.

– 156 hektarlık yeşil alanı ile kentin tam ortasında yer alan Kültür Park, kentin içinde en büyük yeşil alan olması, kentin yeşil dokusuyla bütünlük sağlaması sebepleriyle Kordon bölgesi ve Kültür Park’ın yeşil koridorlarla birleştirilmesi düşünüldü.

– 1999 yılında yol yapımının durdurulmasıyla oluşan, dolgu üzerinde olmasından yıkımı çok güç olan ve alanda atıl olarak bulunan çeşitli boyutlardaki 8 viyadük ayağının değerlendirilmesi düşünüldü. Tarih boyunca liman kenti olan İzmir’e vurgu yapan ve liman bölgesinden bakıldığı zaman görülen, dalga platformu üzerindeki gemi restoranın bu viyadük ayaklarının üzerine yer alması öngörüldü.

– Kentin en önemli sosyal mekanlarından Kıbrıs Şehitleri, eğlence zonuyla ilişkilendirilerek çalışma alanında alt program elemanlarını oluşturuldu.

– Kruvaziyer gemi kapasitesi ikiden beşe çıkarılmasıyla İzmir’in turizm merkezlerinden biri haline gelmesi öngörüldü.

– Cumhuriyet Meydanı, çevresindeki binaların formuyla bütünleşse de niteliği ile uyum sağlamamaktadır. Bu yüzden bu bölgede, Cumhuriyet Galerisi ve Cumhuriyet Müzesi önerildi.

– Araç yolunda otopark olarak kullanılan kimi bölgelerin yayalaştırılması kimi bölgelerde ise tramvay hattı kurulması önerildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın