Kentsel Çevre Evi (The Urban Environment House) – Lahdelma & Mahlamäki Architects

Kentsel Çevre Evi (The Urban Environment House) – Lahdelma & Mahlamäki Architects

Helsinki Belediyesi Kentsel Çevre Müdürlüğü için inşa edilen ofis ve hizmet binası Lahdelma & Mahlamäki mimarlık tarafından tasarlandı.

Güncel teknolojiler ile tarihi referansları harmanlayan yapı görsel olarak tuğla, beton, ahşap ve bakır gibi ham malzeme kullanımı ile ön plana çıkıyor. Geniş iç hacimler hem belediye çalışanlarının ofisleri hem de halkın kullanımı için düzenlenmiş.

Helsinki’nin gelişmekte olan Verkkosaari bölgesinde bulunan yapı, mevcut halde belediyenin farklı binalarda bulunan planlama, yapı denetimi ve çevre hizmetleri müdürlüklerini aynı yapı altında topluyor.

Kentin yüksek mimari ve kentsel standartlarını yansıtan bir örnek olmak üzere inşa edilmiş yapının kemerli cephesi yeni bir kentsel meydan ve yaya bölgesine açılıyor. Sokak ve kamusal kullanıma açık olan zemin katı arasındaki ilişki, iki kat yüksekliğindeki tuğla kemerler ve lobiye kadar devam eden revaklı pasaj ile sağlanıyor. Bu devasa kemerler ve yapının tam köşesinde bulunan yarım kemer, tuğla kaplama ve yerinde döküm betonarme sistemleri bir araya getiren karmaşık bir iskelet sayesinde inşa edilmiş.

1.500 belediye çalışanını bir araya getiren yapı hem katılımcı/ortak çalışmayı mümkün kılacak ofis alanları hem de kentlilere hizmet edecek kamusal alanlar içeriyor. Birbirinden ayrılmış katlar ve lobilerden oluşan geleneksel iç mekan kurgusu yerine yüksek tavanlı, geniş, çok çeşitli hacimler içeren yapıda katlar içi ve arası dolaşım geniş açıklıklar, oditoryum görevi görebilen geniş merdivenler veya sokak ölçeğinde geçit alanları ile sağlanıyor. Yapıda kullanılan büyük pencereler gün ışığının ofis alanların etkin biçimde aydınlatmasına olanak veriyor. Açık alanlar, sessiz çalışma odaları ve toplantı odaları havadar ofis hacimlerinin içine serpiştirilmiş. Yapının, tümü farklı malzeme, peyzaj ve yapısal ögelere sahip teraslarında bulunan pavyonlar ise hem çalışma hem de dinlenme alanı olarak kullanılabiliyor.

Kentsel Çevre Evi’nin kamuya açık giriş katında lobi, sergi alanı ve normalde kentte birden fazla noktaya dağıtılmış müşteri hizmetleri alanları mevcut. Bununla birlikte, birinci katta yer alan toplantı salonu, kafe ve restoran da halkın kullanımına açık olarak düzenlenmiş. İkinci kattaki konferans ve toplantı odaları ise belediye, iştirakleri ve iş ortaklarının kullanımına sunulmuş.

Yaklaşık 5.000 metrekare yeşil çatı alanına sahip yapı dikilmiş/ekilmiş 22,000’den fazla bitki yağmur suyunu geciktirerek, sel/taşma olaylarını azaltan bir örtü oluşturuyor. Toplu taşıma, bisiklet ve yürümeyi desteklemek amacıyla 590 bisiklet park alanı bulunan yapıda yalnızca 75 araçlık bir otopark tasarlanmış. Neredeyse sıfır enerji harcayan yapı ayrıca esnek kullanıma sahip hacimleri ile daha sürdürülebilir geleceğine katkı sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın