Katılımcı,”İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Katılımcı,”İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

PROJE RAPORU

Alan, belirli ziyaretçi karakteristiklerine göre özelleşmiş mekanlardan çok değişik yaş kültür düzeyi ve cinsiyetteki insanların yararlanacağı bir habitat olarak planlanmıştır.

Bireyi gezdirerek, yönlendirerek soyutlama yetisini geliştiren genel mekanlar yaratılmıştır. Tüm İzmir halkının, “yapıya gitmek için bir neden bulabileceği” kamusal mekanlar ve aynı zamanda yarı-kamusal mekanlar yaratarak, yapının devamlılık ve hareket içinde kalabilmesi sağlanmıştır.

Şehrin cazibe merkezlerine çok yakın olan İzmir Elektrik Fabrikası, atıl durumdan kurtarılıp yeni bir cazibe merkezi olması hedeflenmiştir. Geniş sosyolojik skaladan faydalanan bu yapı, içinde tüm kültür düzeyinden insanları barındırabilecek bir yapı haline getirilmiştir.

Çevresindeki olumsuz şartları kendi çekirdeğinde yutmayı hedefleyen bir peyzaj tasarımı oluşturulmuştur. Yapı ve komşu yapıların oluşturduğu organik bağlardan faydalanarak “sanat sokağı” oluşturuldu. Açık hava sineması alanı, kurgunun kalbinde kent ve kentli ile birlikte yaşayan bir mekan olarak kurgulandı. Gece ve gündüz farklı kullanımlara imkan sağladığı gibi farklı organizasyonlara farklı mekansal deneyimler verecek konum ve ölçektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın