Katılımcı, Van İpekyolu Belediye Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Proje Raporu

Asur’un kurduğu kent. Bir kadının yıllarca hükmettiği bir kent. Huri’lere Med’lere Urartu’ya yuva olmuş bir kent.

Birçok medeniyete beşiklik yapmıştır tarih içinde bu kent. Hem tarihsel gelişimi hem de doğal zenginlikleriyle. Zamanla birçok ırkı birçok dini ve birçok kültürü olmuştur. Kendi içinde yoğrulmuştur. Halk olmuştur ve öyle yönetmiştir kendini.

Kent Okuması

İpekyolu Belediyesi merkez ilçelerden biri olmasının yanında uzun süredir kentin ticari ve kamusal birimlerinin yoğunlukta olduğu bir konumdadır. Kentsel ölçekte baktığımızda özellikle Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’nin oluşturmuş olduğu alterde alt katlar ticari üst katlarda konut-ticari olarak işlevlendirilmiştir. Bu caddeler kentlinin uğrak mekanlarının içinde barındırmaktadır. Belediye merkezi için önerilmiş olan alanda bu iki caddenin kesişiminde olan Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. Tasarım alanın yanının yakınında bulunan kültür sarayı ve Musa Anter Parkı kamusal bir süreklilik sağlamaktadır.

Tasarım kriterleri oluşturulurken Van’daki mevcut belediye yapılarının ve Cumhuriyet -Maraş caddesinin kentlinin belleğinde tutmuş olduğu yer göz önüne alınmıştır. Eski Van belediye yapısı bir belediye binası olmasının yanında zemin katındaki pasajdan dolayı kentlinin uğrak yeri haline gelmiştir. Ayrıca Cumhuriyet Caddesi üstündeki bir çok yapı alt kat kullanımı olarak pasaj mantığıyla çözülmüştür.(Akyol Pasajı, Cami Pasajı, Belediye Pasajı, Kardeşler Pasajı) Bu pasajlar zaman içinde sadece ticari değil aynı zamanda kentteki kadınların sürekli uğradıkları sosyal mekanları halinde gelmiştir. Bu mekanlardaki en temel sorun kentteki kadınların pasajlarda bireysel olarak fazla yer alamaması ve ekonomik özgürlüklerini sağlayamıyor olmasıdır.

Tasarım Yaklaşımları

Tasarım alanın yanında bulunan park alanının, yol üstünde bulunan kültür sarayı ve Musa Anter Parkı’nın devamı olan kamusal yapılanmanın bir parçası olması amaçlanmıştır. Belediyenin zemin oturumunun geçirgen olup parkla ilişkilendirilirken ayrıca halkın kullanımına açılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kentlinin belleğinde yer alan pasaj belediye binasının altında kadın emeği pazarı konumlandırılmıştır. Bu pasajın belediye bütçesine katkı sağlamanın yanında temel işlevi kadınların istihdamı ve ekonomik özgürlüklerini kazanmaları esas alınmıştır. İpekyolu Belediyesi’nin yapımına davam edilen kadın emeği pazarı projesinin yeniden işlevlendirilip hayvan barınağına dönüştürülmesi düşünülmüştür. Bu pasaj parktan ve ana caddeden beslenen bir sokak olarak kurgulanmıştır. Yapı kütlesi oluşturulurken iklimsel veriler ve kar yükü düşünülüp yapıyı saracak çatı-kabuk önerilmiştir. Ayrıca bu kabuğun altında doğal havalandırmanın yapıldığı içi yaşantının öne çıktığı ve galeri boşluklarıyla beslenen bir yaşantı önerilmiştir.

Park ve yapı ilişkilendirilirken kentlinin belediye yapısı -pasaj-park kullanımını engelsiz deneyimliyebilmeleri amaçlanmıştır. Halk burada halk meclisi kurup söylem alanında tartışıp kimi zaman bu tartışmayı belediye içine taşıyabileceklerdir. Kimi zamanda gelip altında dinlenebildikleri bir saçakla karşılaşacaklardır. Tüm bu tasarım girdilerinin yanında yapının halk odaklı ve kadın eksenli bir yönetim şekline zemin hazırlayabilmesi amaçlanmıştır. Özellikle kadının söylemlerde var olan ama uygulamaya geçilirken sıkıntılarla karşılaşan ”kadının sosyal çevreye entegre edilmesi” söyleminin önerilen tasarımla gerçekleşmesine zemin hazırlanmıştır. Parkta söylem alanında bulunan JIN JİYAN AZADİ (KADIN YAŞAM ÖZGÜRLÜK) anıtı da bu söylemin sürekli göz önünde olması, unutulmaması ve bu uğurda mücadele veren tüm herkese adanmıştı. Bu tasarım kriterleriyle bir kadının (Semiramis) kurmuş olduğu ve yönettiği kent tekrardan kadın öncelikli bir hal alacaktır.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın