Katılımcı, Şişli Halide Edip Adıvar Külliyesi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Mimari Açıklama Raporu

Her dönem kendi mimarisini, ihtiyaçlarını, teknolojisini, kendi olanaklarını, anlayışını ve güncel durumunu ortaya koyar. Mimari ‘sanattır’ ve ‘özgün’ olmalıdır. Bu bağlamda, tasarımın ana hedefi bugünü yansıtmak ve ileri tarihe kendisinden bir eser bırakmaktır.

Tarihte görülen camiler,dönemine ve toplumuna göre farklılık göstermektedir; Selçuklu, Arap, Emevi , vb. camilerinde tek bir tipoloji bulunmamaktadır.
Ana işlev , basit ve sade bir merasim olan ‘namaz kılma’ eylemini gerçekleştirmektir.

Kimsenin kimseden üstün olmadığı bir düzende, son derece demokratik ve mütevazi bir törendir Namaz. Mimari tasarımın ana prensibi de bu sadeliği yansıtmaktır.

Camilerin ortak özelliklerinin Işık etkisine verilen önem olduğundan söz edilebilir. Bu tasarımda da ‘IŞIK’ öğesi önemle ele alınmıştır.

İbadet alanına tek bir ‘kaynaktan’ gelen IŞIK, insanlar üzerine farklı şekillerde yansımakta, insanların farklı algılarını ve farklı seçimlerini sembolize etmektedir. Dış cepheden süzülerek içeri giren ve farklı etkiler yaratan ışık özünde aynıdır. Hoşgörü ve sevgi ile baktığında bu ortak özün bilincine varır insan.

Mistik Bahçe ibadet alanından algılanmaktadır. Doğa ile bütünleşmeyi ve tefekkür için uygun ortam sağlamayı hedeflemektedir. Tüm inançların temelinde ‘tefekkür’ vardır. Tefekkür; Allah’ın yarattıkları hakkında derin düşünme ve işin şuuruna varmadır. Yaratıcı, her şeyi yaratandır. Yaratılanları görmek insanları düşünmeye ve anlamaya teşvik eder. Din öğretici ve yönlendiricidir. Böyle bir ortamda ibadet ettikten sonra insan yaşadığı ortama döndüğünde yine bu doğayı bulabilmek isteyecektir. Daha hassas ve dikkatli olacaktır…

İbadet edilen ortamda insanın kendi ile baş başa kalması ve bu derinliğe ulaşması için uygun ortam sağlanması arzu edilmiştir. Dışta oluşturulan saf doğa (mistik bahçe) ile iç mekandan kurulan ilişki bu etkiyi hedeflemektedir.

İbadet alanı, avlu ile birlikte büyüyebilecek şekilde planlanmıştır.

İbadet edilmeyen zamanlarda da cemaatin toplanma yeri olarak sosyal mekanların beslediği bir alan planlanmıştır. Bu alan hem kendi içinde tanımlı bir avludur hem de cami ile ilişkili bir düzen içerisindedir.

Avluların genellikle doğa şartlarına açık bırakılmasındaki olumsuzluğu gidermek üzere bir Kanopi önerilmiştir ; Gölge yaratan, yağmura karşı koruyan….

Yaratanın ışığına doğru yürümeyi sembolize edilen Cami Sokağı , daralarak insanların bir araya toplanmasını sağlamakta, ortak noktaya yönlendirmektedir.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ RAPORU

1. Statik Taşıyıcı Sistem İzahı :
Yapı cami,eğitim ve sosyal mekanlar,lojman,teknik mekanlar,servis ve otopark alanlarından oluşmaktadır. Yapı bir zemin ve üç adet bodrum katından oluşmaktadır. Kat yükseklikleri bodrum katta 3 mt, zemin katta cami 10 mt , eğitim ve sosyal mekanlar 4 mt mertebelerindedir. Detaylı taşıyıcı sistem açıklamaları aşağıdadır .

1.1 Yatay Taşıyıcılar :Yapının eğitim ve sosyal mekanlar ile bodrum katlarındakidaki yatay taşıyıcılar yukarıda verilen aks sistemleri arasında teşkil edilen ve yapı çerçevelerini oluşturan açıklık ortalarında 80/50 , kenarlarda 80/50 cm ebatlı kirişler ile bu kirişlere mesnetlenen 50/50 cm ebatlı haç kirişler ve bu haç kirişler arasında teşkil edilen d:15 cm kalınlıklı plak döşemeler teşkil edilmiştir . Cami yapısında her 1 mt 50/100 cm kirişler ile bu kirişlere orta aksta mesnetlenen 50/100 cm kiriş ve bu kirişler arasında teşkil edilen d:20 cm kalınlıkta plak döşemeler teşkil edilmiştir.

1.2 Düşey Taşıyıcılar : Ana bina düşey taşıyıcıları yukarıda belirtilen aks sisteminde 60/60 cm ebatlı kolonlar ile mimari forma uygun olarak yapı kenarında yatay ve düşey sirkülasyonu sağlayan ve aynı zamanda deprem yüklerinin aktarılmasında yapıya fayda sağlayan d: 30 cm kalınlıklı perde gurubu ile teşkil edilmiştir .

1.3 Temeller sistemi : Bina kolon yükleri 400 t. mertebelerinde olup temel sisteminin verilen rapor doğrultusunda d: 80 cm kalınlıklı radye temel ile teşkil edilmesi planlanmaktadır.

2. Yapımda Kullanılması Düşünülen Malzeme : Betonarme betonu C30 ve kullanılması düşünülen yapı çeliğ S420 dir .

MEKANİK MÜHENDİSLİĞİ RAPORU

A. HVAC (ısıtma / soğutma / havalandırma) tesisatı

A1. – Otopark katları

Araç egzoz gazları ve yangın duman tahliyesi için (Emiş) havalandırma tesisatı oluşturulacaktır.

Otopark taze hava ihtiyacı; Binadan emilen (gaz, yağ, koku içermeyen) şartlandırılmış az kirli havanın garaj katlarına basılması ile sağlanacaktır.

A2. – Cami

Entalpi ve hava kirliliği kontrollü karışım havalı klima santralları ile klimatize edilecektir.

Isıtma döşemeden yapılacaktır.

A3. – Sosyal mekanlar ve lojman

Split tipi klimalar kullanılacaktır.

B. SIHHİ TESİSATLAR

(0,00 kotu dahil) üst katlara ait atık su doğal eğimle; Otoparklara ait atıksu ise parçalanarak basınçla şehir kanal hattına bağlanacaktır.

Temizsu şehir şebekesinde elde edilecek; (Aynı zamanda yangınla mücadele ve peyzaj sulama rezerv deposundan) 200m³ lük (160m³ hamsu + 40m³ yumuşatılmış su) su deposunda depolanacaktır.

Hamsu deposundan alınan su; Tortu, klor, yumuşatma ve aktif karbon filtrelerinden geçirilerek yumuşak su deposuna ve basınçlandırılarak binaya gönderilecektir.

Sıcaksu merkezi olarak (Hızlı boyler) üretilecek legionella bakterisine karşı periyodik olarak 65°C termik şoklama yapılacaktır.

Yağmur suları, doğal eğimle şehir yağmur kanalına bağlanacaktır.

C. YANGINLA MÜCADELE

Cami , sosyal mekan ve otoparkta söndürme sistemi, yangın dolabı + sprinkler tesisatı +hidrant tesisatı uygulaması yapılacaktır.

200m³ lük su rezervinin; 120m³ lük kısmı sürekli yangınla mücadeleye ayrılacaktır.

Hvac tesisatında yangın damperleri ve duman tahliyesi (Atrium) uygulanacak; Yangın merdivenleri basınçlandırılacaktır.

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ RAPORU

YAPIDA YAPILACAK TESİSATLAR AŞAĞIDA LİSTELENMİŞTİR;

1- ENERJİ TEMİNİ 2000KVA

2- YEDEK ENERJİ SİSTEMİ

3- KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMİ VE TESİSATI

4- ALÇAK GERİLİMLİ ENERJİ DAĞITIMI

5- GENEL TESİSAT

6- ANA VE TALİ TABLOLAR

7- AYDINLATMA TESİSATI

8- DIŞ VE CEPHE AYDINLATMA TESİSATI

9- GÜVENLİK AYDINLATMA TESİSATI

10- PRİZ TESİSATI

11- YILDIRIMDAN KORUNMA TESİSATI

12- TOPRAKLAMA TESİSATI

13- BİNA OTOMASYON SİSTEMİ

14- MEKANİK SİSTEMLER

15- TELEFON TESİSATI

16- DATA İLETİM AĞI TESİSATI

17- SATELLITE MÜŞTEREK ANTEN TV TESİSATI

18- SESLENDİRME TESİSATI

19- MERKEZİ SAAT TESİSATI

20- GÜVENLİK TESİSATLARI

21- YANGIN İHBAR VE ALARM TESİSATI

22- YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ

23- GAZ ALGILAMA SİSTEMİ

Etiketler

Bir yanıt yazın