Katılımcı, Şehitkamil Belediyesi Sanat Merkezi Yarışması

Katılımcı, Şehitkamil Belediyesi Sanat Merkezi Yarışması

Mimari Rapor

01- KONUM:
Şehitkamil Belediyesi Sanat Merkezi Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışma Alanı; Makro ölçekte ele alındığı zaman; Şehrin Merkezi kısmında olup; kamusal mekanların, birçok işlevi içerisinde barındıran sosyal kullanım alanlarının yanı sıra; Şehir için, kullanıcı potansiyeli yoğun olan 2 önemli avm aksı arasında bulunmaktadır. Ölçek Mikro bazında ele alındığında ise, kullanıcı sirkülasyon yoğunluğu; arazinin kuzeyinde bulunan 36004 ve paralelindeki 36003 nolu caddeleri arasında hissedilmektedir. Tasarımda bu aksı devam ettirme ihtiyacı bir sokak kurgusunu doğurmuştur.

02-TASARIM:

Tasarım Kurgusu
Yapının kullanım alanları; kent kullanıcısının devamlı olarak kullanımına hizmet veren birimlerden oluşmaktadır. Arsa konumundan süregelen sirkülasyon, sanat sokağı kurgusunu ortaya çıkarmış ve şehrin eski kültürüyle de örtüşen avlu modül kullanılmak istenmiştir.

Tasarımda, kurguya şekil veren başlıca ana öğeler;

Rampa Üst Örtüsü
Projede sokağa daha çok anlam katması fikriyle, rampanın üst örtüsü, etkinlik amfisi olarak değerlendirilmiştir. Amfi Kullanımı devamında; terasa çıkış verilmiş, insanların seyir olarak kullanabilecekleri alan yaratılmak istenmiştir. Aynı zamanda bu boşluk çalışma atölyelerini, birbirinden ayırmış. Dışardan algılanabilen form hareketini oluşturmuş ve şeffaf boşluklarla doğal ışığın kullanımı yaratmıştır.

Müzik Çalışma Bölümü ve Kuzey Girişi
Sanat sokağının; daha işlevsel bir durumda kullanılmasına adına müzik çalışma kısmı, zeminden kopartılmış olup, kuzeyden gelen yoğun sirkülasyonu, sanat merkezine çekmek istenilmiştir. Ve böylece bu alanda; açık ,yarı açık mekan kurgusu doğmuş, kullanıcının sanat merkezine girmeden de sürekli olarak kullanabilecekleri bir kafe ve sosyal etkinlik alanı yaratılmıştır.. Bu kısımda, açık sergi alanı kullanımının yanı sıra Müzik çalışma kısmının galeri derinliği hissedilmektedir. Galeri etrafında Mevsime bağlı olarak hareketli camla ısı dengesi korunmak istenmiş olup, şeffaf bir çalışma ortamı sağlanmıştır.
Kurguda; sanat sokağı ve üst sirkülasyonların doğal ışık kullanımı galeri boşluklarıyla mekansal seyir imkanı sağlamış olup, ışık kullanımını maksimize hale getirilmiştir.

Görsel Sanatlar Bölümü
Kendi içinde müzik çalışma kısmı gibi 2 kattan oluşmaktadır. Sanat avlusu; etkinlik ve sosyal ortak kullanım alanı yaratmıştır. Bu kısımda gün ışığından maksimize yararlanmak istenmiş olup. Avlunun Tavan kısmı şeffaf hale getirilmiştir. Düşey bağlantıyı sağlamak için, galeri yardımıyla çekirdek eklenmiş, fonksiyonelliği daha kullanışlı hale getirilmiştir.

Sergi Salonu
Sergi kısmında, farklı kot seyiri olması adına avlu çeperine yer yer şeffaflıklar verilmiştir.

Tasarım kurgususu; kullanıcıya farklı kot dağılımlarını izletebilme güdüsüne gitmiştir. Bu kurgu, sanatı hem seyir haline getirmekte, hem de mekanlarda kendi içinde bir sergi fikrini oluşturmaktadır.

Ayrıca; Cephe eleman kurgusu Işığı kontrol edecek düzeyde ve sıklıkta Sergi Salonuna göre şekillenmiştir.

Tiyatro Bölümü / Yönetim
Tiyatro Bölümü ise sahne arkasında, salonla bağlantısı bulunan sanatçı giriş çekirdeğinden beslenmektedir. Bu kısım; zemin katta kulis,1. katta tiyatro, 2.katta yönetim olarak ayrılmıştır.

Salon / Fuaye/ Orkestra Çukuru
Projeye şekil veren işlev dağılımını etkileyen bir diğer önemli husus ise orkestra çukurudur. Bodrumda; otopark işleyişini etkilememek adına bodrum akslarından yararlanılmış. Araç sayısı eksiltilerek.. Bu hacim, kendine yer bulmuştur. Bu bağlam fuaye kullanımını cadde tarafına vermiş. Fuaye kullanımı ana caddeyle bütünleştirilmiştir. Fuaye, sergi ve bekleme kısmı 2 kattan oluşmaktadır. Sergi salonu ile bağlantı ise üst fuaye sirkülasyonu üzerinden sağlanmaktadır.

Kafeterya / Kütüphane
Kafeterya 2 kısımda ele alınmış. Güney Cadde tarafında bulunan kafe, cadde manzarası ve kullanımı olarak ön kısımda yer almıştır. Büfeye sersis amaçlı olarak Fuaye ile bağlantı belirli zaman aralıklarında da kullanılabilen servis asansörü ile sağlanmıştır. Kuzey Tarafındaki kafe ise yönetim tarafından gerekliği görüldüğü takdirde işletme hakkının bağımsız yürütülebileceği açık ve yarı açık alana hizmet edebilen bir alan olarak tasarlanmıştır.

Kütüphane, sokak aksı üzerinde, kullanıcın daha kolay erişebileceği bir alan olarak zeminde düşülmüştür.

Vip Salon
Vip Salonu girişi; Salonun alt kısmında düşünülmüş. Fuaye ile bağlantısı ise salon arka çeperinde bulunan asansörle sağlanmıştır. Bu çekirdek kullanımı farklı zaman aralıklarında servis amaçlıdır. Bu sayede bağımsız nitelik kazanmıştır. Vip salon ayrıca kendi içinde mutfak (servis amaçlı ) ve kendine özel wc kısımlarını bulundurmaktadır.

Otopark Kullanımı
Çekirdekler kendi işlevine devam ettirilmesi için bırakılmıştır. 1. bodrumda orkestra çukuru, 2. Bodrumda, sığınak, teshin merkezi ve klima santrali araç sayısı eksiltilerek sanat merkezi kullanımına eklenmiştir.
Sonuç olarak, tüm bu mekan hacimlerini etkileyen konu, taşıyıcı sistem kurgusudur. Öneride; taşıyıcı kurgusunda çelik strüktür seçilmiş olup bodrum kattaki kolanlara ve yer yer kirişlere ankraj yapılmıştır.

Bu sistem hem yapı ağırlığında, hem de uygulama bazında kolay bir kullanıma yol açmaktadır.

Yenilikçi, yenilenebilir, sürdürülebilir çözümler sayesinde kent halkının kullanımına daha çok fayda sağlayacak malzeme ve çözümler yer almıştır

Etiketler

Bir yanıt yazın