Katılımcı (Osman Burak Yılmaz), Kırşehir Gezegenevi ve Kültürparkı Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Yapı 2 ana kısımdan oluşur. İhtiyaçtan doğan fonksiyonları içine alan Planetaryum kütlesi ve peyzajın devamı olarak yükselen ve binayla birleşen Peyzaj kütlesi. Bu kütlenin barındırdığı mekanlar kent peyzajına katkı yapmak için önerilmiştir. Teras çatı insanlara yürünebilecek alanlar sunarken alt kotlarda sosyal mekanlar içerir. Planetaryum kütlesi 2 katlıdır. Kullanıcıyı karşılayan giriş holü ve idari birimler zemin kattadır. Cam Hol’ün zemin katı ise sergi salonu olarak düşünülmüştür.

İkinci kat ise kültür birimlerini içerir. Planetaryum salonu ana unsur olarak yapının merkezindedir. Bu form hem 3 boyutta hem de 2 boyutta özellikle vurgulanmıştır. Dairesel formu alt kottaki sergi salonuna hafif ayaklarla basar. Kubbeyle kapanan dairesel form, taşıyıcı ayaklarıyla ve ışığıyla cam holün içerisine inmekte olan bir uzay gemisini andırır. Bu mimari anlayış yapının uzay fonksiyonuna atıfta bulunur.

Etiketler

Bir cevap yazın